Срещата Путин-Меркел: "Сверяване на часовниците" зад закритити вратиРуският президент Владимир

...
Срещата Путин-Меркел: "Сверяване на часовниците" зад закритити вратиРуският президент Владимир
Коментари Харесай

Срещата Путин-Меркел: "Сверяване на часовниците" зад закритити врати

Срещата Путин-Меркел: "Сверяване на часовниците" зад закритити порти
Руският президент Владимир Путин и немският канцлер Ангела Меркел организираха работна вечеря в събота вечер, на която бяха разисквани настоящи двустранни и районни въпроси. За да не се лимитират с времева рамка, водачите взеха решение да нарушат традицията и да излязат пред пресата не след диалозите, а преди началото им, а по-късно да навлязат надълбоко в полемиката.

Пред камерите Путин и Меркел единствено най-общо обрисуваха тематиките на диалога: Украйна, "Северен поток-2", иранския нуклеарен въпрос, Сирия. Детайлите бяха разисквани при закрити порти в замъка Мезеберг, заяви ТАСС.

Домакинята на срещата приказва за нуждата от "сверяване на часовниците", приемайки съветския посетител. "Мисля, че фактът, че по целият свят има доста съществени спорове, акцентира нуждата от намиране на решения", сподели тя. "Аз съм на мнение, че разногласието може да бъде решен единствено посредством преговори", добави Меркел, назовавайки днешната среща „ продължение на разговора, състоял се през май в Сочи".
 На работната вечеря Путин и Меркел разискаха Украйна, "Северен поток-2", иранския нуклеарен въпрос, Сирия На работната вечеря Путин и Меркел разискаха Украйна, "Северен поток-2", иранския нуклеарен въпрос, Сирия / БГНЕС
Украинският въпрос

Говорейки пред кореспонденти преди началото на договарянията канцлерът на Германия прикани за продължение на търсенето на решения по отношение на спора в Украйна. "Споразуменията в Минск остават в основата, макар че би трябвало да заявим, че към момента няма устойчиво примирие", сподели тя. "Надявам се, че преди началото на образователната година ще се направи още един опит за прогрес в развиването на силите", сподели Меркел.

"Ние ще обсъдим през днешния ден опцията за основаване на задача на Организация на обединените нации, която може да способства за помирение", сподели канцлерът, добавяйки, че Германия във всеки случай е подготвена да спомага в границите на „ нормандския формат".

Путин означи, че Русия е подготвена да продължи да търси решения. "В подтекста на урегулирането на украинската рецесия, която, за жалост по никакъв начин не се придвижва, би трябвало да подчертаем неналичието на опция в реализацията на Минското съглашение, да отбележим нашата заинтригуваност към работата в границите на „ нормандския формат “ и контактната група, готовността да продължим да поддържаме специфичната задача на Организация на обединените нации, обвързвана с мониторинга. Надявам се, че ще успеем да продължим напред в тази посока", добави президентът.

"Северен поток-2"

Говорейки за Украйна, Меркел загатна "Северен поток-2". Според нея с осъществяването на този план Украйна би трябвало да резервира ролята си на страна, която транзитира съветския газ в Европа. Относно това Путин още веднъж увери Меркел, че "Северен поток-2" не отхвърля опцията за пренос на газ през Украйна.

В подтекста на "Северен поток" нито Путин, нито Меркел загатнаха Съединените щати в речта си пред репортерите. По-рано американският сенатор Джон Барасо показа в Конгреса на Съединени американски щати законопроект за наказания против вложителите на съветски планове за експорт на сила. Според сенатора задачата на законопроекта е да "помогне на съдружниците в НАТО да избегнат политически напън от страна на Русия", която, по неговите думи, употребява енергийни запаси за геополитически цели. Експертите изясняват тези стъпки на Съединени американски щати като предпочитание да "пробутат" на европейския пазар доставки на своя полутечен природен газ, който е доста по-скъп, в сравнение с съветския.

Иранската договорка

Още един проблем, обвързван със глобите на Съединени американски щати, е иранското нуклеарно съглашение. "Германия поддържа запазването на нуклеарната договорка, само че ние следим с безпокойствие дейностите на Иран в района - спора в Йемен, програмата за развиване на балистични ракети, обстановката в Сирия", сподели Меркел.

Путин също означи нуждата от опазване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по иранската нуклеарна стратегия. "Крайно значимо е да се резервира утвърденото от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации многостранно съглашение, ориентирано към подсилване на районната и световната сигурност и режима на нуклеарно неразпространение", сподели той, имайки поради оповестеното през май тази година американско отдръпване от СВПД. Планът, координиран с Иран и "шестте" интернационалните медиатори (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати, Франция и Германия), планува анулация на глобите, наложени на Иран поради нуклеарната му стратегия, в подмяна на уговорката на Техеран да ограничи нуклеарните си действия и да ги сложи под интернационален надзор.

Сирийският спор

Путин и Меркел оповестиха, че ще обсъдят и сирийското съглашение. В тази връзка канцлерът на Германия означи, че военните дейности в Сирия са намалели, само че към момента съществува комплицирана филантропична обстановка. "Длъжни сме на първо място да избегнем достигането до филантропична катастрофа", сподели тя.

В същия дух се изрече и съветският президент. "Важно е да се работи върху филантропичния съставен елемент на сирийския спор, като се има поради на първо място даването на филантропична помощ на сирийския народ и изключително в тези области, в които бежанците, които са в чужбина, могат да се завърнат", сподели той. Според Путин за това е належащо да се помогне за възобновяване на водоснабдяването, канализацията, медицинските грижи. Той изрази убеденост, че всички са заинтригувани от това, в това число и Европа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР