Срещата Путин – Тръмп в Хелзинки беше важна и позитивна,

...
Срещата Путин – Тръмп в Хелзинки беше важна и позитивна,
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Русия и САЩ трудно спират погледа си върху Европа

Срещата Путин – Тръмп в Хелзинки беше значима и положителна, само че на този стадий фактът, че тя се състоя господства над нейното наличие. В дълготраен проект смисъла й ще се дефинира от това дали събитието ще бъде единствено епизод или ще даде старта на развой. Такава е оценката на Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки и някогашен посланик. По думите му, доста бързо главната конспирация от срещата в Хелзинки се е преместила във Вашингтон и от призмата на връзките Русия – Съединени американски щати е минала в руслото „ за или срещу Тръмп “. " Очевидно е, че по тематиката за съветската интервенция в президентските избори в Съединени американски щати Путин и Тръмп нямат избор, с изключение на да бъдат на една и съща позиция - че Тръмп не е спечелил с съветска помощ, без значение, че Тръмп се презастрахова, казвайки, че не става дума за сговор сред двете страни ", разяснява Любомир Кючуков в предаването " 12+3 ". " Закъсненията на двамата водачи за срещата бяха другата протоколно конспирация, само че това са дребни елементи, които по-скоро оцветяват в жълто сходни срещи ", означи още той.

След срещата Русия съумява да излезе " от извънредно отрицателното обграждане, което беше основано от ескалацията на напрежението ", счита Кючуков. „ Ако се търси някъде победа или позитив - това е в възможното понижаване на напрежението “, добави той: 

" Тук става дума в действителност за връзките в един нов свят, които се трансформират, които обрисуват първо една многополюсност. Второ, това което съгласно мен е явно е, че Русия и Съединените щати сякаш мъчно стопират погледа си върху Европа. /.../ Това се видя освен на срещата в Хелзинки, само че и на срещата на НАТО преди този момент, и по време на визитата на Тръмп в Обединеното кралство: за Тръмп Европа е значително вторичен фактор, Европа за него първо е даденост, и второ - тя е подвластен сътрудник. "
За да бъде действителен световен фактор Европа би следвало да търси своята автономия, запазвайки стратегическата линия на евроатлантическо партньорство, само че в един много по-равнопоставен тип, акцентира Кючуков:

" Конфронтацията в света обективно понижава ролята и въздействието на Европейския съюз, тъй като Европейският съюз е по-скоро посредник, той разчита на меката мощ. При борбата на напред във времето излизат по-скоро проблемите на сигурността, твърдата, в това число военната мощ. Това слага неизбежно Европа в състояние на взаимозависимост по отношение на Съединените щати и сякаш вътрешно разединява самият Европейския съюз дотолкоз, доколкото редица страни от Източна Европа плюс Обединеното кралство, са много по-атлантически насочени, в сравнение с самият Европейски съюз. "

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР