Срещата на високо равнище между президента на САЩ Джо Байдън,

...
Срещата на високо равнище между президента на САЩ Джо Байдън,
Коментари Харесай

Среща на върха ЕС-САЩ през октомври

Срещата на високо ниво сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е планувана за октомври, оповестиха за „ Политико ” двама представители на Европейски Съюз.

Последната публична среща на върха сред Европейски Съюз и Съединени американски щати е била през юни 2021 година, макар че Байдън е участвал на среща на водачите на Европейски Съюз през март 2022 година

Брюксел и Вашингтон си сътрудничат тясно от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари предходната година, като трансатлантическите връзки наподобява се върнаха в своето русло след бурните години при ръководството на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Двете страни също по този начин изглаждат разликите си във връзка с американския Закон за понижаване на инфлацията, който планува милиарди дотации за зелени технологии за северноамериканските предприятия.

Октомврийската дата съответствува с крайния период за реализиране на трансатлантическо съглашение по дългогодишния спор за стоманата и алуминия, датиращ от налагането на митата на Тръмп върху европейския импорт през 2018 година Ако двете страни не съумеят да реализират съглашение до тогава, те могат още веднъж да наложат търговски мита за милиарди долари върху стоките си.

Датата ще има отражение и върху друга среща на високо ниво, защото Европейската комисия упорства, че идната среща на високо ниво Китай-ЕС, която преди този момент беше планувана за юни, не може да се организира преди идната среща на високо ниво САЩ-ЕС.

Говорител на Европейския съвет отхвърли да разяснява датите на срещите на върха. Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом съобщи, че сега нямат нищо " за потвърждаване или оповестяване ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР