Срещата на високо ниво по въпросите на водорода Hydrogen Summit

...
Срещата на високо ниво по въпросите на водорода Hydrogen Summit
Коментари Харесай

Срещата на високо ниво по въпросите на водорода Hydrogen Summit в НДК

Срещата на високо равнище по въпросите на водорода Hydrogen Summit в НДК. Тя е повод десетата годишнина на Съвместно дружество " Горивни кафези и водород " ще помогне на участниците да научат повече за преимуществата на горивните кафези и водородните технологии. Събитието е част от формалната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Високопоставени представители на Европейския парламент, Европейската комисия, СП ГКВ, български министерства, Столичната община, специалисти от промишлеността и от сферата на научните проучвания ще обсъдят тематики, свързани с развиването на енергетиката, превоза, финансирането и климатичните промени.

Горивните кафези са благонадежден и еластичен запас, който може да има най-различни приложения - от коли, мотоциклети, кораби, рейсове, жилищнисгради до металургични комбинати. Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който от своя страна се създава от 100% възобновими източници, като да вземем за пример вятърна или слънчева сила. Освен това, непотребната сила, създадена от тези източници, може да се съхранява под формата на водород за прилагане през интервали с дефицит на слънчева сила или вятър. Тези технологии способстват за понижаване на излъчванията на парникови газове.

„ Водородните автомобил са вариация на електрическите. Основното тяхно преимущество е обвързвано точно с екологията и с декарбонизирането на превоза. Що се отнася до това по кое време те ще бъдат всеобщо на пазара, доста зависи за кои страни става въпрос. Ако приказваме за България моите прогнози са, че преди 2025 година не реалистично да се чака влизането даже на стеснен брой коли в превоза, само че демонстрационни планове е нещото, към което се стремим – планове, които да показват тези преимущества “, сподели в „ Преди всички “ Евелина Славчева шеф на Института по електрохимия и енергийни системи „ Акад. Евгени Будевски “ към Българска академия на науките и ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките.

„ Сам по себе си водородът е по-евтин, само че технологията към момента е скъпа. Що се каса е за дистанцията, което могат да изминат колите, тя може да надвишава и 350 километра. Едно от главните преимущества е също, че те безусловно безшумни “, изясни още Славчева.

В звуковия файл можете да чуете детайлности от изявлението на Диана Дончева с Евелина Славчева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР