Срещата на върха за климата COP28 в Дубай, става все

...
Срещата на върха за климата COP28 в Дубай, става все
Коментари Харесай

Скандал раздели участниците на COP28 за климата в Дубай

Срещата на върха за климата COP28 в Дубай, става все по-нажежена, до момента в който водачите разискват по какъв начин да обуздаят световното стопляне – на фона на обвинявания, че домакините са поканили рекорден брой лобисти от промишлеността за изкопаеми горива.   

Това споделя журналистът на Voice of America (VOA) , Хенри Риджуел. 

Около 70 хиляди делегати участват на конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата COP28 – политици, учени, деятели – защитаващи безчет ползи и хрумвания. Но фокусът наподобява се стеснява върху основен въпрос: Трябва ли да забраним изрично изкопаемите горива? 

Въглищата, петролът и газът са упреквани за огромна част от световното стопляне , само че също по този начин са и движещата мощ зад доста стопански системи, в това число тази на домакина на срещата на върхa, Обединените арабски емирства. Последните данни демонстрират, че 2023 година се чака да бъде година с рекордни равнища на световни излъчвания на въглероден диоксид, оповестява VOA.  

„ Нарастващите излъчвания от година на година са виновни за климатични промени . И до момента в който те не бъдат сведени до нула, стоплянето ще продължи ", разяснява проф. Корин Льо Кере, академик по климата в Университета на Източна Англия. 

Изследване на коалиция от екологични групи допуска, че повече от 2400 делегати на COP28 са свързани с промишленостите за изкопаеми горива.  

„ Това е седем пъти по-голямо от делегацията на коренното население и четирикратно нарастване от миналогодишните 636 делегати, които бяха лобисти от промишлеността за изкопаеми горива, участващи в срещата на COP27 “, сподели Ерик Нюгуна от обединението „ Изгони огромните замърсители “.

Учените споделят, че излъчванията на парникови газове би трябвало да бъдат понижени с 43% през идващите шест години . Но актуалните траектории допускат, че излъчванията в действителност ще се покачат с девет % за същия интервал от време, предава VOA.   

„ И ето за какво COP28 би трябвало да поеме ангажимент за последователно унищожаване на всички изкопаеми горива – освен въглища, само че всички изкопаеми горива – в това число петрол и газ “, безапелационен е Нюгуна.  

Други споделят, че това е нереалистично – и изкопаемите горива ще би трябвало да бъдат част от енергийния микс, дружно с нововъведения като въглеродни пазари и хващане на въглерод. Настоящият президент на COP28, Султан ал Джабер, също е началник на държавната петролна компания на Обединените арабски емирства, която възнамерява да усили доста производството до 2030 година, оповестява VOA.  

Той упорства за последователното понижаване на изкопаемите горива – вместо последователното им унищожаване – като упорства, че това е единственият метод да се овладее световното стопляне, като в същото време се даде опция за развиване. 
Изправен пред редица рецензии, президентът на COP отбрани позицията си. „ Доста съм сюрпризиран от непрекъснатите и повтарящи се опити да се подкопае работата на председателството на COP28 “, сподели Ал Джабер. 

Voice of America показва, че водачът въпреки всичко не е съумял да успокои критиците си.  

„ Не можем да играем игри, предопределени да защитят неприличните облаги на тези петролни и газови страни “, безапелационен е деятелят Ал Гор. 

" Срещата на COP28 стартира развълнувано ", счита журналистът на VOA. Хенри Риджуел показва, че домакините са изправени пред тежко предизвикателство да следят договарянията за дефинитивна декларация – като светлината на прожекторите е мощно ориентирана към самия президент на срещата.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР