Срещата на върха за климата беше открита вчера в Дубай.

...
Срещата на върха за климата беше открита вчера в Дубай.
Коментари Харесай

Световната среща в Дубай: Румен Радев представя позицията ни за климатичните промени

Срещата на върха за климата беше открита през вчерашния ден в Дубай. Държавни и държавни ръководители на 167 страни вземат участие в Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (РКООНИК), известна като КОП28 (COP28).

Тази година България за първи път взе участие на форума със личен щанд, където представители на управляващите, бизнеса, финансиращи институции и гражданското общество ще показват упоритостите и достиженията на страната ни в региона на климатичната политика в 22 панела с 22 събития.

Започна срещата на върха на Организация на обединените нации за климата

Днес президентът Румен Радев би трябвало да направи национално изявление пред водачи от целия свят.

България и Полша ще се причислят към Съединени американски щати и още над 10 страни към Декларацията на среща на най-високо равнище в границите на КОП28. Документът акцентира значимата роля на нуклеарната енергетика за реализиране на въглеродна индиферентност и слага упоритостта за утрояване на нуклеарните мощности в международен мащаб в интервала 2020 - 2050 година за ограничение на повишението на междинната температура на повърхността на Земята до 1,5 градуса по Целзий

Какво сплотява Непал и Антарктида - изясни Антониу Гутериш

Сред водещите тематики на форума са понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферата, последователно отдръпване от потреблението на изкопаеми горива, даване на средства от богатите за бедните страни, с цел да го сторят, както и за компенсиране на вредите от промените на климата. 

Годишната конференция ще продължи до 12 декември и се организира в миг, когато светът е на път през 2023 година да сложи нов връх за най-високи регистрирани температури.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР