Срещата на върха на ООН за климата се връща в

...
Срещата на върха на ООН за климата се връща в
Коментари Харесай

След шест години срещата на върха на ООН за климата се завръща в Африка

Срещата на върха на Организация на обединените нации за климата се връща в Африка - след шест години и четири поредни конференции в Европа.

27-ата годишна Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за климатичните промени, по-известна като КОП27, стартира в курортния град Шарм ел Шейх в Египет през днешния ден. Тя е определяна като " африканската КОП ", а длъжностни лица и деятели се надяват, че самият факт, че форумът е в Африка, ще значи, че ползите на континента са по-добре показани в договарянията за климата.

Домакинът Египет споделя, че срещата е неповторима опция за Африка да съчетае задачите, свързани с климатичните промени, с другите цели на континента - възстановяване на виталните стандарти и повишение на устойчивостта на страните към рисковите метеорологични условия. Организаторите чакат над 40 000 участници - най-големия брой до момента за провеждана на континента среща на върха за климата.

След първото повтаряне на конференцията в Берлин през 1995 година срещата на върха на Организация на обединените нации за климата продължава да се върти всяка година сред петте района съгласно класификацията на Организация на обединените нации: Африка; Азия; Латинска Америка и Карибите; Централна и Източна Европа; Западна Европа. Това е петият път, при който срещата на високо ниво на Организация на обединените нации за климата се организира в африканска страна - до момента домакини са били Мароко, Южна Африка и Кения.

На първата среща на върха в Африка, състояла се в Маракеш през 2001 година, бяха реализирани значими договорености за финансирането за климата и се взеха други значими решения за потреблението на земята и по въпросите на горите. Следващите три срещи на континента реализираха прочут триумф по тематики като приспособяването към климатичните промени, технологиите и приготвиха почвата за Парижкото съглашение през 2015 година Маракеш е и последният африкански град, който е бил хазаин на събитието - в него през 2016 година се организира втора КОП, ориентирана към използване на някои от задачите, избрани в Париж.

В Парижкото съглашение, считано за забележителен триумф на срещите на върха на Организация на обединените нации за климата, страните се съгласиха да лимитират стоплянето до " много под " 2 градуса по Целзий за то да бъде лимитирано до 1,5 градуса.

А въпреки специалистите да не чакат в този момент страните да реализират съглашение със същия мащаб като в Париж, континентът храни огромни очаквания по отношение на идната конференция.

Ръководителят на Общоафриканския съюз за климатична правдивост Митика Муенда съобщи за Асошиейтед прес, че срещата на върха " е неповторима опция Африка да бъде сложена в центъра на международните договаряния за климата ", и изрази вяра, че конференцията " в действителност ще докара до резултати за африканците ".

Муенда сподели, че е належащо да бъдат взети под внимание " особените потребности и условия " на континента в миг, когато той се пробва да даде достъп до електричество на милиони хора, като в същото време се стреми да се оправи с климатичните промени и лимитира потреблението на изкопаеми горива.

Той добави, че в договарянията би трябвало да се прегледа с приоритет въпросът по какъв начин уязвимите страни ще се приспособят към климатичните промени, да се обърне внимание на изплащането на компенсации по-бедните страни от страните, които са огромни замърсители, по правилото " загуби и вреди ", и да се търсят способи за финансиране както на прекосяването към по-чиста сила, по този начин и на построяването на резистентност към климатичните промени. Много от разрастващите се страни желаят Съединени американски щати и огромна част от Европа, които във времето са допринасяли за най-големия дял нездравословни излъчвания, да заплащат за вредите, породени от климатичните промени.

Досега обещанията на богатите страни за финансиране за климата - като обещанието за 100 милиарда $ годишно, с цел да се помогне на по-бедните страни да изпълнят своите климатични цели, не са спазени. Египетските уредници споделиха, че срещата на върха би трябвало да се концентрира върху това по какъв начин страните могат да изпълнят обещания, дадени в предходните години.

" Африка се надява КОП27 да реализира прогрес по нова цел за финансирането ", сподели ръководителят на отдела за климатичните промени на Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Африка Жан-Пол Адам и добави, че е належащо да има " изясненост какво ще бъде предоставено под формата на отпускани суми и какво ще бъде предоставено под формата на заеми с отстъпки, а останалото да се уреди посредством рационални вложения от частния бранш ".

Индустриализираните страни също по този начин носят отговорността бързо да понижат излъчванията, тъй че да може да бъде реализирана международната климатична цел за ограничение на стоплянето до 1,5 градуса, сподели Муенда. Африканските страни създават едвам 3 % от общите международни излъчвания от парникови газове, само че специалисти споделят, че те са мощно уязвими за последствията от климатичните промени, значително тъй като нямат опция бързо да се приспособят към стоплянето на климата.

Конференцията за климата ще бъде същинска инспекция за уговорката на международните водачи за справяне с климатичните промени, сподели районният шеф на природозащитната организация " 350Africa.org " Ландри Нинтереце.

" Уморени сме от празни приказки и неизпълнени обещания, както става от години ", сподели Нинтереце. " Сега желаеме единствено постоянни механизми за финансиране за справяне със загубите и вредите по обективен, наличен и транспарантен метод. "

Нинтереце се съгласи, че " най-големите производители на излъчвания би трябвало да се ангажират бързо да понижат излъчванията " и да " оказват помощ на страните, които са най-уязвими за климатичните промени ", като финансират начинания за климата.

На предходни издания на КОП са възниквали различия и несъгласия при конфликта сред национални ползи, а това тревожи тези, които се надяват договарянията да доведат до осезаеми резултати.

" Обсъжданията нормално са продължителни, безкомпромисни и на моменти изострени ", сподели Муенда, който има дълготраен опит в договарянията за климата. " Но през 2015 година светът ратифицира Парижкото съглашение, което беше значимо събитие. "

Според специалисти обаче триумфът на КОП в Париж е бил изключение, а не предписание и има да се свърши още доста работа за справяне с климатичните промени.

" Преговорите не престават от три десетилетия, само че последствията от климатичната рецесия, които стават видни при наводненията, сушите и други рискови условия, не престават ", сподели Муенда.

Превод:  Илиян Могиларски , Българска телеграфна агенция
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР