Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в

...
Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в
Коментари Харесай

Провал на срещата за климата в Мадрид

Срещата на върха на Организация на обединените нации по въпросите на климата в Мадрид в събота бе провалена в събота, откакто през нощта договарянията сред страните не доведоха до единодушие сред тях. Дори в противен случай, страните остават още по-разделени във връзка с това по какъв начин да се борят с световното стопляне и да понижат нездравословното си влияние върху околната среда, предава АFP, представена от БГНЕС.
Делегати от богати народи, нововъзникващи колоси и най-бедните страни в света се опълчиха на плана за финален текст, който бе оповестен от домакина на срещатна - Чили.
След година на произшествия, свързани с климата, в това число смъртоносни стихии, наводнения и пожари, както и седмични стачки на милиони младежи, договарянията в Мадрид трябваше да изпратят явен сигнал за готовността на държавните управления да се оправят с рецесията.
Срещата имаше за цел също по този начин да завърши правилника на Споразумението за климата от Париж 2015, което влиза в действие през идната година.
Вместо това делегатите в събота бяха възмутени от стъпките обратно, които трябна да създадат по основния политически въпрос какво би трябвало да направи всяка страна в битката си против климатичните промени и за попречване на екологична злополука.
Дори след маратонските диалози сред министри, наблюдаващи и делегати споделиха за Агенция Франс Прес, че към момента има обилни разцепления по редица въпроси. Те са главно сред страните-богати замърсители и разрастващите се страни по въпроса кой би трябвало да понижи излъчванията на парникови газове, с какъв брой и по какъв начин да заплати трилионите, нужни на човечеството, с цел да се приспособи към света, който страда най-вече от климата.
Междувременно позициите на по-бедните и уязвими от климата страни, и нововъзникващите колоси, като Китай и Индия - замърсители №1 и №4 в света, също блокираха напредъка.
В обществените полемики в събота сутринта се появи и въпросът за това по какъв начин нациите би трябвало да цитират поредност от научни оценки за положението на планетата.
„ Последната версия на текста на решението за Парижкото съглашение, показана от чилийското председателство, е изцяло неприемлива “, съобщи Алден Майер, шеф на политиката в Съюза на загрижените учени и наблюдаващ на договарянията на ветерани от Организация на обединените нации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР