Срещата на върха на НАТО приключи с ясна воля, потвърждаваща

...
Срещата на върха на НАТО приключи с ясна воля, потвърждаваща
Коментари Харесай

Румен Радев: Повишаването на отбранителните способности на всяка държава не трябва да се възприема като принуда отвън

Срещата на върха на НАТО завърши с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза, и повишение на отбранителната качества на всяка една страна. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел, където взе участие в Срещата на държавните и държавните ръководители на държавите-членки на НАТО.

Като най-важното от срещата президентът дефинира постигането на консенсус, че държавите-членки би трябвало да работят за повече отбранителни качества. „ На последното съвещание на КСНС сложих тъкмо този въпрос и е записано като решение, че Националният проект за постигане на два % от Брутният вътрешен продукт за защита би трябвало да бъде преразгледан до септември. Убеден съм, че всички тези проекти ще бъдат ускорени “, съобщи Румен Радев и прикани това да се случи по деликатен метод.

„ Най-важното за нас е, че повишението на отбранителните качества на всяка една страна не би трябвало да става и да се възприема като насила извън, а би трябвало да бъде осъзната нужда “, акцентира българският държавен глава.

Попитан за атмосферата при днешните полемики, президентът Радев уточни, че тонът се е успокоил. По думите на президента, тематиката за увеличение до четири на 100 от Брутният вътрешен продукт на заделяните пари за защита в националните бюджети, препоръчана през вчерашния ден от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, остава за разискване на идващ стадий.

„ Споровете сега са за това по кое време да се доближат два % от Брутният вътрешен продукт за защита. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари следващата година “, означи Румен Радев. В рамките на срещата обаче водачите на европейските страни са отбелязали, че би трябвало да се вземе поради, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се дефинира бюджета.

„ Всяко едно преоборудване и превъоръжаване изисква комплицирани и виновни процедури, които лишават време, да не приказваме за всички детайли, които образуват отбранителните качества като подготовка “, добави Румен Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР