Срещата на върха на Г-20 започна днес с призиви за

...
Срещата на върха на Г-20 започна днес с призиви за
Коментари Харесай

Путин с горещи новини за още две ваксини срещу COVID-19

Срещата на върха на Г-20 стартира през днешния ден с апели за обединен отговор против новия ковид, предадоха международните организации.

Годишната демонстрация, която по проект трябваше да се състои в Рияд, столицата на Саудитска Арабия, се организира във виртуален формат поради пандемията.

"Имаме дълг да бъдем на висотата на предизвикването дружно на тази среща на върха и да отправим мощно обръщение на вяра и утешение ", сподели при откриването на двудневната демонстрация формалният хазаин, саудитският крал Салман.

Той прикани водачите от Г-20 да работят за обективен достъп на популацията на планетата до имунизациите против новия ковид.

Руският президент Владимир Путин изрази подготвеност страната му да показа създадената от нея ваксина Спутник - V с нуждаещите се страни. Русия приготвя втора и трета ваксина, заяви Путин.

Китайският президент Си Дзинпин прикани за съдействие и за шерване на имунизациите с разрастващите се страни.

Тазгодишната невиждана виртуална среща ще бъде отдадена на здравния и икономическия отговор на пандемията. По света са регистрирани повече от 55 милиона инфектирани, над 1,3 милиона от които са умряли.

Пандемията нанесе тежки вреди на световната стопанска система, като множеството страни записаха стремглав спад на своя БВП тази година.

На Г-20 се пада дял от две трети от популацията на Земята, 85 % от международния БВП и 75 на 100 от световната търговия.

Тази година Саудитска Арабия е ротационен ръководител на групата за първи път. Трима от участниците във форума се заразиха с ковид - президентите на Бразилия и Съединени американски щати, Жаир

Болсонаро и Доналд Тръмп, а преди тях - и Борис Джонсън. Британският министър председател прекара причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 най-тежко, като три дни бе в интензивно поделение при започване на април.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР