Срещата на върха на Г-20 в Бали започва в условията

...
Срещата на върха на Г-20 в Бали започва в условията
Коментари Харесай

Срещата на върха на Г-20 в Бали в сянката на отсъствието на Путин и опасността от ядрен конфликт

Срещата на върха на Г-20 в Бали стартира в изискванията на остри световни провокации, които се нуждаят от незабавно внимание. И до момента в който светът, изправен пред възходящо геополитическо напрежение и продължаващ стопански спад, чака водачите на 20-те най-развити стопански системи да вземат на практика решения за справяне с рецесиите, мнозина разпореждат огромни очаквания на Китай да играе по-сериозна лидерска роля в този развой.

Срещата ще бъде засенчена от отсъствието на Путин, до момента в който Русия води пълномащабна война в Украйна.  Русия ще бъде представлявана от  външния министър деец Сергей Лавров.

Групата на 20 е формирана от 19 страни плюс Европейския съюз.Тя съставлява близо две трети от международното население, 85% от международното икономическо произвеждане и 75% от международната търговия. Към 2022 година това са: Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Южна Корея, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция, Обединеното кралство, Съединените щати и Европейския съюз.

Това е най-голямото събиране на групата водачи от началото на пандемията от ковид, а Индонезия, като страна хазаин, дефинира дневен ред, който се концентрира върху икономическото възобновяване след пандемията, световните здравни ограничения и устойчивата сила.

„ Участието на Си Дзинпин на срещата в Бали тази година е жизненоважно за триумфа ѝ “, съобщи в неотдавнашен коментар за Global Times Джон Къртън, началник на групата за проучвания, свързани с Г-7 и Г-20 към Университета на Торонто, Канада. „ Китай оказа помощ доста на Г-20 да оцелее и да бъде ефикасна през годините, когато отпред на Съединени американски щати бе изолационисът Доналд Тръмп. Постоянният главен приоритет на Китай е развиването, което през днешния ден е по-важно от всеки път, изключително на фона на отстъплението от всичките 17 цели от Дневния ред на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030 година “, показва той.

Други присъстващи международни водачи включват индонезийския президент Джоко Видодо, канадския министър председател Джъстин Трюдо, японския министър председател Фумио Кишида, индийския министър председател Нарендра Моди, австралийския министър председател Антъни Албанезе, президента на Южна Корея Юн Сук-Йол, немския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон, президентът на Африка Сирил Рамафоса, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Аржентина Алберто Фернандес, външният министър на Мексико Марсело Ебрард и министър председателят на Италия Джорджия Мелони.

Жаир Болосонаро, напускащият бразилски президент, няма да участва.

Европейски Съюз ще бъде представляван от Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Байдън, който в този момент носи доста повече политически капитал след резултатите от междинните избори в САЩказа, че ще се стреми да откри червени линии в връзките сред Съединени американски щати и Китай, които разрешават конкуренция и взаимно битие. Освен това се чака той да предизвести Китай против навлизане в Тайван и да постави старания за ограничение на напрежението в Южнокитайско море.

Очакванията Китай да се ангажира по-активно в справяне с районните и световните провокации и да помогне на света да преодолее актуалните компликации не са дребни и идват от най-различни страни.

Мнозина анализатори показват обаче опасения, че някои западни страни, изключително Съединени американски щати, ще се стремят да употребяват срещата в Бали, с цел да прокарат личния си геополитически дневен ред против Русия, като по този метод изместят фокуса от сериозните стопански проблеми. И че това ще попречи на Г-20 да одобри обща декларация, защото предходните министерски срещи приключиха без взаимни официални съобщения, поради фокусирането на западните страни върху руско-украинския спор.

„ Не е доста рационално за страните от световния Север да се пробват да слагат геополитически въпроси на Г-20. Това би било доста неприятно и нечовешко обмисляне. Трябва да го отхвърлим и имам вяра, че нашето индонезийско държавно управление няма да поддържа сходни проекти, защото те единствено ще задълбочат хаоса и ще влошат и без друго несигурния и неустойчив свят, в който живеем сега. Срещата в Бали не е подобаващ миг за геополитически спорове, защото светът е изправен пред стопански провокации, които могат да донесат повече премеждия “, счита Вероника Сарасвати.

Тази угриженост се усеща в целия свят. Докладът за световните опасности за 2022 година на Световния стопански конгрес сподели, че 84,2 % от интервюираните се усещат обезпокоени от актуалната обстановка. През октомври Международният валутен фонд също предизвести, че световната стопанска система се насочва към „ бурни води “ и „ най-лошото занапред следва “, добавяйки, че нападателните нараствания на лихвените проценти могат да провокират тежка криза.

На този декор, като хазаин на срещата на върха на Г-20, Индонезия се пробва да се концентрира върху оправянето с икономическите провокации и постигането на единение измежду членовете на групата в името на развиването. Подобен блян дава отговор изцяло и на фокуса на Китай. „ Инициативата за световно развиване на Китай може да даде подтик и да бъде модел за това, което срещата на Г-20 в Бали ще направи във връзка с развиването тази година “, споделя Джон Къртън.

Макар Съединени американски щати и някои от техните западни съдружници да употребяват в последните години форумите на Г-20, с цел да слагат геополитически въпроси, генезисът на групата е в оправянето с икономическите компликации през света, породени от финансовата рецесия през 2008 година, напомня той.

Британският министър председател Риши Сунак също отпътува за Бали, където е изправен пред първия си огромен дипломатически тест. Очаква се той да се концентрира непосредствено върху нахлуването на Русия в Украйна и да подчертае поддръжката за Киев.

„ Ние ще осъдим режима на Путин и ще подчертаем интернационалното съдействие и зачитането на суверенитета, които съставляват конгреси като Г-20 “, сподели Сунак в изказване в събота.

През годините Китай играе значима роля в Г-20. В допълнение към главния конгрес, в Бали Си Дзинпин ще организира и няколко двустранни срещи с други водачи, в това число с френския президент Еманюел Макрон и президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Очакванията са те да насочат положителен сигнал към света. „ Много страни се тормозят, че напрежението сред Китай и Съединени американски щати може да изправи света пред нова блокова борба и да трансформира глобализацията във фрагментация. Срещата лице в лице, първата за президентите на Китай и Съединени американски щати, откогато Байдън встъпи в служба, идва на фона на възходящото напрежение сред двете най-големи стопански системи в света заради все по-открития курс на Съединени американски щати към „ въздържане на Китай “ и непрекъснатите провокации по линия на Тайван.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР