Срещата на върха на Г-20 приключи в събота с приемането

...
Срещата на върха на Г-20 приключи в събота с приемането
Коментари Харесай

Срещата на върха в Аржентина: Лидерите приеха общо изявление, САЩ потвърдиха за Парижкото споразумение

Срещата на върха на Г-20 завърши в събота с приемането на взаимно изказване. Възможността за координиране на окончателния документ оставаше под въпрос до последния миг. Срещата на върха обаче ще бъде запомнена, евентуално не толкоз с много общите договорености, колкото с минали и несъстояли се двустранни срещи в границите на форума.
Страните от Г-20 се споразумяха, че системата за интернационална търговия и Световната комерсиална организация би трябвало да бъдат усъвършенствани . Според мнението на участниците в срещата, настоящата система " не взема решение дилемите, които са сложени пред нея ". Лидерите ще обсъдят нужните промени на идващото съвещание, което ще се организира в Япония през 2019 година
Съвместното изказване резервира разделянето на позициите на Съединените щати и останалите страни от Г-20 във връзка с климата. Съединените щати потвърдиха желанието си да се отдръпват от Парижкото съглашение. В същото време всички страни от Г-20 са декларирали своя ангажимент към развиването на чиста енергетика, съобщи БГНЕС.
Г-20 също по този начин утвърди проект за деяние за битка против корупцията през идващите три години. Освен това водачите на страните от Г-20 приканиха за противопоставяне на потреблението на интернет за терористични цели и означиха смисъла на взаимните дейности за унищожаване на аргументите, които принуждават хората да бягат от своите страни.

Наситената стратегия на Путин
Руският президент Владимир Путин назова окончателния документ от срещата " позитивен резултат ", макар че той " има общ темперамент ". " Вярвам, че аржентинското председателство е направило всичко, с цел да подсигурява, че този документ ще бъде подписан и утвърден от всички страни. Това е значимо, тъй като демонстрира най-важните проблеми, с които Г-20 се занимава и демонстрира посоката, към която би трябвало да вървим, с цел да решаваме поставените пред нас задания ", сподели той пред публицистите. Както означи президентът, в хода по съгласуването на документа са били повдигнати въпроси по редица тематики, в това число миграционната рецесия и търговията.
Президентът на Руската федерация е провел серия от срещи с задгранични водачи в границите на срещата на върха, като специфичното внимание на пресата бе ориентирано към договарянията, които не се състояха - с американския президент Доналд Тръмп. Ръководителят на администрацията на Съединени американски щати анулира срещата в навечерието на срещата на върха, обяснявайки решението за това с случая в Керченския проток. На конференцията, Путин изрази своето страдание, че диалогът не е бил извършен.
В свободното време, след анулацията на договарянията с Тръмп, ръководителят на съветската страна, е провел диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който по-конкретно е предложил на Путин да свика още една среща на върха за Сирийския Идлиб. На срещата с японския министър председател Шиндзо Абе страните са се съсредоточили върху въпроса за мирния контракт.
Една от тематиките на срещите на съветския водач с немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон бе случаят в Керченския проток. Същевременно, съгласно прессекретаря на президента Дмитрий Песков, Путин е дал на своите събеседници подробни уточнения по този въпрос.
По време на диалозите с престолонаследника принц, министър на защитата на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман Ал Сауд, паралелно с районната проблематика, е била прегледана и обстановката на петролния пазар. Путин се е срещнал и с китайския президент Си Дзинпин.

В събота вечерта Путин е провел диалози със своя аржентински сътрудник Маурисио Макри. По време на визитата на съветския президент в Южноамериканската република бяха подписани редица документи, в това число съглашение за руско-аржентинското партньорство в региона на мирното потребление на атомната сила. Според Путин той също по този начин се е договорил с Макри за разширение на съдействието в битката против трафика на опиати и кибер заканите.
Преговорите сред Съединени американски щати и Китай
В същия ден, в Буенос Айрес се организираха договаряния сред американския президент Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин, на които бе обърнато особено внимание заради комерсиалната война сред двете страни. Според пресслужбата на Белия дом, Тръмп се е съгласил, че няма да усили цените за артикули от Китай от 10% на 25% от 1 януари в размер на 200 милиарда $. Същевременно Китай се е съгласил да купува селскостопански, енергийни, промишлени и други артикули от Съединените щати за към момента незнайна, само че много забележителна сума, с цел да се понижи комерсиалния дисбаланс.
Съединените щати, обаче, дефинитивно ще се откажат от концепцията за увеличение на митата, единствено в случай че реализиран ново комерсиално съглашение с Китай до 1 април 2019 година

Спокойствие по улиците
За разлика от предходната среща на върха на Г-20 в Хамбург, Германия, която се организира на фона на яростни митинги и полицейски конфликти с стачкуващи, по време на срещата в Аржентина в града цареше успокоение. В петък, в центъра на столицата, се организира антиглобалистки марш по координиран маршрут, който завърши без произшествия. Полицията е задържала 14 души, само че всички те скоро са били освободени.
Предвижда се идната среща на върха на Г-20 да се организира в Осака, Япония на 28-29 юни 2019 година

Снимки: Getty Images/Guliver
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР