Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май е много

...
Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май е много
Коментари Харесай

Вигенин: Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май е много добро постижение за България

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май е доста положително достижение за България. Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин е секретар на ПГ на "БСП за България " и... към профила на брифинг след срещата на ръководителите на КОСАК в София.

Политическият фокус върху Западните Балкани е реализиран, уточни той. Опитваме се да не сътворяваме свръхочаквания към страните от Западните Балкани за бързо участие, сподели Вигенин. По думите му, задачата е, до момента в който пристигна моментът за действителното им присъединение, те към този момент да са се почувствали като част от Европейски Съюз.

Той уточни, че на срещата на ръководителите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз /КОСАК/ страната ни е получила необятна поддръжка за целите на председателството, изключително що се отнася до предоставяне на европейска вероятност - необятна и ясна, на страните от Западните Балкани. Обединението на Европа няма да бъде приключено, до момента в който районът на Западните Балкани не стане част от Европейски Съюз, безапелационен беше Вигенин.

Според него сложна задача при образуването на идващия бюджет на Европейски Съюз за интервала 2020-2027 година ще бъде да се откри баланс сред запазване на обичайните политики и финансиране на нови като сигурността, защитата и миграцията. Важно за нас е да се резервира дълготрайният темперамент на кохезионната политика, акцентира той.

Ако не се случи смяна на регламента от Дъблин, не трябва да се търси виновността в председателстващата Съвета страна, уточни още Вигенин. Към днешна дата той бил по-скоро оптимист.

Вигенин обърна внимание на съдействието сред институциите като главен инструмент за отчитане на ползите на жителите на Европейски Съюз. Това е концепцията и за основаването на работната група, управлявана от първия заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс, която ще направи обзор на политиките и ще реши кое може да бъде реализирано по-ефективно на европейско, национално и районно ниво, уточни той.

На днешната среща на ръководителите на КОСАК е решено да се сътвори работна група от по двама представители на всеки парламент на Европейски Съюз, която ще работи по тематиките субсидиарност, пропорция и по какъв начин да се прави с по-малко повече. Това ще е нашият принос към работната група на Тимерманс, добави Вигенин.

Следващата среща, така наречен пленарен КОСАК, ще бъде на 17-19 юни, на която ще обобщим постигнатото от Българското председателство и ще предадем щафетата на Австрийското, заяви той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР