Срещата на руския президент Владимир Путин и американският му колега

...
Срещата на руския президент Владимир Путин и американският му колега
Коментари Харесай

Срещата Путин - Тръмп започва днес в Хелзинки


Срещата на съветския президент Владимир Путин и американският му сътрудник Доналд Тръмп ще се организира през днешния ден в Хелзинки. В изявленията си и двамата водачи към този момент декларират, че нямат огромни упования от срещата. Няма авансово утвърдени тематики, по които да се беседва.

На срещата президентите считат да обсъдят вероятностите за по-нататъшното развиване на двустранните връзки, настоящи въпроси от интернационалния дневен ред. Това ще бъде първата среща сред водачите на двете страни, без да е обвързана със среща на върха.

Преди година Путин и Тръмп се срещнаха за пръв път в Хамбург в границите на G20, а по-късно през ноември 2017 година на срещата на за малко си поговориха във Виетном на срещата на върха на APEC.

Докато президентът на Русия Владимир Путин се приготвя за своята среща лице в лице с американския си сътрудник Доналд Тръмп в Хелзинки, съветски политически наблюдаващи настояват, че упованията на Кремъл са ниски, с изключение на за един основен въпрос: Символичното завръщане на Русия от интернационална изолираност към международна мощ, разяснява Voice of America.

Преди срещата, президентът Тръмп – след продължителна седмица на срещи с обичайни американски съдружници в Брюксел и Лондон, допусна, че диалозите му с съветския водач „ може да са най-лесни от всичките “.

Въпреки това съветски анализатори предизвестяват, че Тръмп ще бъде изправен пред изпечен политик, чиито причини са добре усъвършенствани по време на 18-годишното му властване.

„ За Путин постоянно има метод да повтори това, което постоянно е казвал: „ Русия в никакъв случай не е правила нищо неправилно. Русия не би трябвало да усъвършенства или да трансформира нищо “ “, съобщи Мария Липман, живеещ в Москва редактор за „ Counterpoint “, списание публикуванo от Института за европейски, съветски и евразийски проучвания в университета Джордж Вашингтон.

„ Ако Америка желае да промени политиката си, ние го приветстваме. Ние не съжаляваме за нищо и нямаме нищо за поправяне “, прибавя тя, описвайки визията на Кремъл в последните години.

Срещите на Тръмп в Европа занапред ще се осмислят, а резултатът безусловно може да с чака след дни. Вече е ясно отношението на Тръмп към Европейския съюз. „ Смятам, че Европейският съюз е наш съперник, като се има поради по какъв начин се държат във връзка с търговията. По думите на Тръмп, съперник на Съединени американски щати е и Русия - „ в избрани аспекти “, а също и Китай „ от позиция на стопанската система “.
„ Това не значи, че те са неприятни, нищо сходно. Това значи, че те са конкурентоспособни “, акцентира Тръмп, представен от интернационалните организации. В поддръжка на рецензиите американския водач напомня, че комерсиалният недостиг сред Европейски Съюз и Съединени американски щати надвишава 150 милиарда $.

Финландското издание Ilta-Sanomat наскоро уточни четири аргументи, за какво за място на осъществяване на срещата са избрали Хелзинки.

Историческата роля на Финландия

Първата „ финландска “ среща през 1975 година се организира във връзка договарянията на президента на Съединени американски щати Джералд Форд с генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Брежнев. Резултатът бе сключване на Хелзинкското съглашение – документ, подписан от държавните глави на 35 страни с декларация за възстановяване на връзките сред комунистическите и капиталистическите страни. Впоследствие, говорейки за съглашението те ще имат поради „ разведряване “ във времето на студената война.
През 1990 година няколко месеца преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, Джордж Буш (баща) и Михаил Горбачов обсъждаха в Хелзинки рецесията в Персийския залив.

През 1997 година в формалната резиденция на финландския президент Ментоними президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън и президентът на Русия Борис Елцин организираха руско-американски договаряния.

Днес Белият дом и Кремъл се надяват, че идната среща ще докара до възстановяване на руско-американските връзки, написа изданието.

Финландия не е член на НАТО

Още една причина, по данни на изданието е, че Финландия е „ неутрална страна “, защото тя не влиза в НАТО. Членството на Финландия в Европейския съюз свързва страната със Запада, също така тя е в положителни връзки както със Съединените Щати, по този начин и с Русия.

Логистични аргументи

В допълнение към историческите аргументи Хелзинки е логистично комфортно място за среща. Преди руско-американската среща, Тръмп ще бъде в Брюксел на срещата на НАТО на 11-12 юли. След това ще се срещне с министър председателят на Англия Тереза Мей и кралица Елизабет Втора във Англия на 13 юли. На 15 юли в Москва ще приключи Световният футболен шампионат. Времето за полет сред Хелзинки и Москва лишава към час и половина, което е комфортно за съветския водач, написа изданието.

Лични аргументи

Краткото време сред тези събития, това съгласно изданието е опция за съветския президент да притегли оптимално международното внимание. Путин ще вземе присъединяване в най-голямото спортно мероприятие в света, а на идващият ден ще се срещне с Тръмп.

От друга страна, написа Ilta-Sanomat срещата във Финландия дава опция за алегоричен жест, който може да има значимо значение за интернационалните връзки. Тръмп ще напусне срещата с НАТО, с цел да се срещне с Путин. Това акцентира неговата неотдавнашна рецензия към водачите от НАТО, състоящо се в това, че би трябвало да влагат повече във военни разноски. Срещата на неутрална почва може да окаже напън върху водачите на НАТО, за увеличение на разноските за защита, което от своя страна ще облекчи финансовата тежест на Съединени американски щати, счита изданието. Изданието се оказа право, Тръмп в действителност изиска на срещата на НАТО нарастване на военните разноски и насочи съществени рецензии към Германия. Срещна се с министър председателят на Англия Тереза Мей, която тъкмо в този миг бе напусната от двама от най-силните си министри. Да не забравяме, че след срещата с Путин следва ръководителят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер да посети Съединени американски щати. Едва по-късно могат да бъдат направени и по-точните заключения и упования за политиките, които ще следва Съединени американски щати. Най-малко те може би няма да бъдат по този начин непредсказуеми, както до момента, Това не значи по-малко нападателни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР