Срещата на президентите на САЩ и Русия ще бъде на

...
Срещата на президентите на САЩ и Русия ще бъде на
Коментари Харесай

Потвърдено! Байдън и Путин се срещат в Женева на 16 юни

Срещата на президентите на Съединени американски щати и Русия ще бъде на 16 юни. Новината потвърдиха и от Белия дом, и от Кремъл.

Байдън ще повдигне въпроса за насилственото приземяване на самолета на Ryanair в Минск и арестуването на опозиционния деятел Роман Протасевич пред съветския си сътрудник, когато двамата ще се срещнат в Женева. Това заяви говорителка на Белия дом.

Джо Байдън и Владимир Путин ще беседват в Женева, откакто швейцарския град бе предпочетен измежду няколкото оферти от разнообразни страни.

Срещата ще се състои в края на първата европейска обиколка на американски президент, откогато е встъпил в служба през януари. Очаква се Джо Байдън да бъде в средата на юни в Европа за присъединяване в срещите на върха на Г-7 и НАТО във Англия и Брюксел.

Според прессъобщението на Белия дом задачата на срещата е да се разиска " цялостен набор от наболели въпроси “ за възобновяване на " предвидимостта и стабилността " в връзките сред Съединени американски щати и Русия.

Кремъл разгласява свое лично изказване в което се споделя, че срещата ще се концентрира върху " по-нататъшното развиване на руско-американските връзки " и " проблемите на стратегическата непоклатимост ", наред с настоящи въпроси като " взаимоотношение в битката против коронавирусната пандемия и уреждането на районните спорове ".

Междувременно представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Съединени американски щати и Русия към момента не са постигнали единодушие по всички детайлности за срещата сред президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

На 12 април Джо Байдън предложи на Владимир Путин среща на върха на територията на неутрална страна.

Миналата седмица съветският министър на външните работи Сергей Лавров се срещна в коридорите на Арктическия съвет в Рейкявик с американския държавен секретар Антъни Блинкън, а в понеделник секретарят на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев беседва със съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Лавров назова диалозите откровени, като акцентира, че двете страни не са скрили дълбоките си различия по редица проблеми. В същото време той добави:

" Американската страна изложи позицията си по оправдателен метод, който допуска започването на сериозен и съответен разговор по действителни, а не измислени проблеми, общи закани и опасности. Ако и двете страни положат старания, можем да разчитаме на премахването на някои дразнители в връзките ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР