Срещата на президента Байдън със Си Дзинпин на срещата на

...
Срещата на президента Байдън със Си Дзинпин на срещата на
Коментари Харесай

Балансът с Пекин: Необходими са допълнителни стъпки за защита на САЩ срещу Китай

Срещата на президента Байдън със Си Дзинпин на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (APEC) предишния месец в Сан Франциско, съчетана с вниманието, отделено на войната в Газа и други въпроси, може да успокои краткосрочните опасения по отношение на китайско-американските връзки. Но както неотдавна означи посланикът на Съединени американски щати в Китай Никълъс Бърнс, вярата за връзките е друга от оптимизъм. Връзките сред Китай и Съединени американски щати към момента са готови за проблеми. Съединени американски щати би трябвало да подхващат спомагателни стъпки за справяне с сериозните китайски провокации пред националната сигурност на Съединени американски щати, написа за The Hill Ричард Вайц, старши теоретичен помощник и шеф на Центъра за военно-политически разбори на института Хъдсън.

Срещата на APEC не съумя да реализира неотложен прогрес по тематиките, които преобладаваха в дневния ред на Съединени американски щати за разговорите; множеството китайски задължения бяха дълготрайни или просто изказвания за разглеждане на проблеми, вместо за разрешаването им. Например, макар че китайската делегация се съгласи да сътвори работна група на високо равнище за битка с опиатите, която да прегледа рецесията с фентанила в Съединени американски щати, китайските управляващи към момента не са подхванали цялостни дейности за прекъсване на потока от създадени в Китай химически прекурсори към основани производители на опиати в Северна Америка.

Въпреки че напредъкът по подновяването на китайско-американския защитителен разговор наподобява даде съответни резултати, последните вести демонстрират, че това може да не е правилно. Във всеки случай, заетостта на Съединени американски щати с построяването на нови военни информационни механизми с Китай наподобяват несъразмерни, защото съществуващите ограничения за създаване на доверие и бистрота са с лимитирана стойност. Повече от две десетилетия - от инцидентната американска бомбардировка на китайското посолство в Белград през 1999 година, през конфликта на китайски и американски боен аероплан през 2001 година и до прелитането на китайски шпионски балон през февруари - китайските военни управляващи отхвърлят да отговорят на напъните на Пентагона за връзка по време на рецесия.

Полезността на новите диалози по проблемите на риска и сигурността, свързани с изкуствения разсъдък (AI), също са несигурни. Безпокойството за това по какъв начин китайските организации ще употребяват AI технологиите вкъщи и в чужбина е целесъобразно. Китай заявява желанието си да стане международен водач в ИИ и надлежно харчи за това. Междувременно учените подчертаха заплахите, произлизащи от склонността на китайските управляващи към вдишване на риск, угнетяване на нежелана информация, омаловажаване на съображенията за сигурност, несъответстващи процедури за реакция при рецесии и корист със съществуващата технология за наблюдаване с AI. Миналите старания Пекин да се трансформира в по-отговорен кибер участник не са дали позитивни резултати.

Съединени американски щати въпреки всичко ще би трябвало да дават приоритет на националната сигурност пред комерсиалните съображения, когато правят оценка какви технологии с евентуални военни приложения, като AI, да продават на Китай. Освен това би трябвало да преструктурират своите политики и механизми за надзор на износа. Обратно, държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да приложи този рационален метод по-всеобхватно за тези свързани с Китай артикули и услуги, които закупува.

Правителствените организации на Съединени американски щати към момента разчитат на компании, подложени на китайско въздействие, за сериозни ИТ функционалности, макар че китайските разпореждания постановат задграничните компании, опериращи в Китай, да съхраняват данни на локално равнище и да дават цялостен достъп до своите данни на държавни следователи. През последните години хакери, основани в Китай, използваха уязвимости в основани на облак системи, с цел да обхванат в електронната поща и други мрежи на десетки частни компании и държавни организации на Съединени американски щати.

Служителите на Съединени американски щати би трябвало да отговорят на опасенията на Конгреса, че Министерството на защитата и други федерални организации и стратегии подписват контракти с ИТ снабдители с необятна комерсиална активност в Китай. Компании като SAP Concur, които съхраняват данните за облачните артикули, които оферират - в Китай, са прекомерно рискови за потребление. Приоритет за идната година би трябвало да бъде ограничението на връзките на държавното управление на Съединени американски щати с компании, свързани с Китай, в допълнение към подобряването на федералните протоколи за киберсигурност и политиките за отбрана на данните.

Освен това някои американски държавни организации и стратегии към момента зависят от китайски компании за дронове, като Da Jiang Innovations и Autel Robotics, макар че Китай може елементарно да има достъп до данните на тези компании. Ето за какво Конгресът би трябвало да обмисли законодателство като двупартийния американски закон за дронове за сигурност, който би забранил на федералното държавно управление да закупува дронове, създадени в страни, разпознати като закани за националната сигурност, като Китай.

Докато ползата на Съединени американски щати към ограничение на износа на опиати от Китай, милитаризацията на ИИ и издевателството на американските военни кораби и военни самолети е понятен, не е толкоз ясно за какво Съединени американски щати не са трансформирали ограничението на дестабилизиращото струпване на нуклеарни оръжия на Китай в по-висок приоритет.

Китай уголемява размера, разнообразието, точността, готовността и други благоприятни условия на своите нуклеарни сили по-бързо от всяка друга страна. Китайската войска към този момент удвои запасите си от бойни глави през последните няколко години и построява стотици спомагателни ракетни силози. Китай също по този начин модернизира стратегическите си подводници и бомбардировачи, с цел да носят повече бойни глави на по-големи дистанции.

В същото време комунистическите водачи на Китай се опълчиха на международните апели да договарят за ограничение на тяхното струпване или да създадат нуклеарните си качества и планове по-прозрачни. Китайците не са обяснили аргументите зад нуклеарната си агресия - или нейната последна точка.

През новата година и по-късно формалните лица на Съединени американски щати би трябвало да положат по-големи старания, с цел да лимитират това струпване, което понижава стратегическата предвидимост, стабилността при рецесии и лимитират по-нататъшното разпространяване на нуклеарни оръжия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР