Срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп, която

...
Срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп, която
Коментари Харесай

Поптодорова: Срещата между Борисов и Тръмп ще има силен регионален резонанс

Срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп, която се чака да стартира в 21 часа българско време, не е " признателност ", а " нов стадий от развиването на връзките сред двете страни ". РАзговорът за модернизацията на българската войска сред двамата водач ще продължи. Доналд Тръмп няма да пропусне да сложи въпросът за сигурността на страната - по отношение на " съветското навлизане и шпионските кавги ". Ясни проблеми с корупцията стопират решаването на проблема с визите за българи към този момент 15 години. Сещата на Борисов и Тръмп ще има огромен резонанс на Балканите, тъй като е крачка в смяната на политиката на Съединени американски щати - а точно, завръщането на Америка на Балканите. Това са част от тематиките, които очерта Елена Поптодорова пред Българска национална телевизия. Като някогашен дипломат на Бългрия в Съединени американски щати, тя е провела срещите на всички български държавници до последната с американски представители и президенти.
Как се влиза в Овалния кабинет? " Влиза се с задоволително учредения и аргументи, с цел да се възнамерява и да се приготви такава среща. Никога тази среща не е била официална. Ако европейсците обичат етикета и официалностите, американската процедура е друга. Борисов 2 влезе в Овалния кабинет на среща с Барак Обама по отношение на атентата в Сарафово, край Бургас. Сега повода е фактически покупката на бойните самолети. Но незабавно желая да пресека тълкуването за " признателност " от страна на Съединени американски щати. Истината е, че когато има практическа опция за по-широко съдействие, се прави такава среща и в този момент обстановката е такава. Тази покупка отваря благоприятни условия за съдействие във воената област, само че и в индустриалната, и научната област също ", сподели Поптодорова.
Голямото завръщане на Съединени американски щати на Балканите: Тази лидерска среща става след срещи на Тръмп с Полша, Чехия, това демонстрира пореден интерес към Източна Европа и Балканите. И за мен, която следи от толкоз десетилетия връзките сред Съединени американски щати и България, и Европа, това значи завръщане на Съединени американски щати в Централна и Източна Европа и Балканите след една пауза. Това е добра вест. Завръщане в посока стопанска система, сигурност, вложения. Вижте какво става в прилежащите ни страни: ангажираността на Съединени американски щати в Полша, в Румъния, да не приказваме в Централна Европа. Това е една, наблягам, нова фаза в наличието на Съединени американски щати в нашия район , сподели Поптодорова.
Така че срещата е двустранна, само че ще има и доста мощен районен резонанс. " Едно нещо желая да подчертая никога срещата не трябва да се пояснява в конюктура – вътрешна българска или американска. Всяка от предходните срещи е довела до някакво развиване. Така че и на тази среща през днешния ден би трябвало да гледаме като на идващ стадий в развиването на връзките сред България и Съединени американски щати, безусловно, в средносрочен и дълготраен проект. И доста се надявам да няма изкушения от конюктурата на мига. ", акцентира някогашният дипломат на България в Съединени американски щати.
На масата на договарянията сред Тръмпп и Борисов:
Задължително е да се сложи върпосът за визите , безапелационна беше Поптодорова. " Поставяме го към този момент 15 години. Няма да има някакъв еднопосочен отговор, само че ще има изявена благосклонност. Нека още веднъж кажем, че този въпрос се взема решение от Конгреса. Да съществува номиналното условие за % отводи, би трябвало да бъдат до 3% най-много – това е законодателство на Конгреса. На малко казано, тук има и по-дължоко пояснение, и то се назовава – корупция и господство на закона. Очевидни проблеми съществуват и това прави % на отводите по – висок. Домашното е за нас ", стана ясно от изявлението на Поптодорова.
Военна и енергийна сигурност и съюзничество.

Военното съдействие към този момент има положително първо начало след едно доста дълго закъснение, по думите й. " Имайте поради, че тази покупка (на военните изтребители) се случва след 10-годишни старания и е единствено началото. Този диалог за модернизацията ще продължи ", безапелационна е Поптодорова.
Тръмп няма да подмине тематиката за съветското навлизане или шпионските кавги , съгласно Поптодорова. " В случая с България, най-сериозното е, че имаме приложимост на българска земя, за интервенция отвън България. И не инцидентно сръбският президент си разреши да приказва нещо в този дух, по какъв начин се изполва България. Защо не сподели нещо за Румъния? Имаме наш си вътрешен проблем, който ние би трябвало да решим, несъмнено, благодарение на съдружниците, само че няма по какъв начин да го избегнем. Той е още веднъж за нашата вътрешна сигурност. "
Военноморска база на НАТО в Черно море. Премиерът напът за Съединени американски щати още веднъж сподели, че няма да разреши такава да бъде издигната в България. " Знаем позицията на премиера, само че той в случай че желае да разисква тематиките за сигурността, не може да избегне тематиката за сигурността в Черно море. Защото острият проблем на сигурността на черноморието не е просто за България, а за цяла Европа. България е най-уязвима . И аз наблягам най-уязвима и от съветско навлизане и от непредсказуемите дейности в Черно море. Така че в български интерес е, без значение от тази доста блага декларация за " платноходки и туризъм в Черно море ", един сериозен общественик не може да не си дава сметка за сигурността на страната си и района. Днес сигурността е неделима, това би трябвало да се повтаря всекидневно. "
НАТО – приносът на съдружниците ще е тематика. " Истина е, че въпросите на НАТО не се вземат решение само от Франция, следва среща на водачите в Лондон, която би трябвало да потвръди жизнеността на Алинанса. До този миг никоя обособена страна не може и не предлага нищо друго в тази посока. И Франция нищо не предлага като сурогат на Пакта. " Тръмп недоволства, за това, че номинано Съединени американски щати носи главната тежест финансово на НАТО. " За България съществена задача е да поддържа 2% и да държи равнището. Това е като всеки различен бюджет. Не може една година да инвестираш и да чакащ 10 години възвращаемост. Същото е и с защитата. ", акцентира някогашният дипломат на България в Съединени американски щати.
Енергийните тематики на срещата
" Така както доста похвално се разяснява тръгналия интерконектор с Гърция , по този начин единствено преди два дни разбрахме, че гръцката страна е лимитирала достъпа до този газ до 4 гръцки компании. Смятам, че по-късно през днешния ден в 9 вечерта, когато стартира срещата в Овалния кабинет, би трябвало да се разисква на практика опцията за придобиване на различен полутечен газ от страна на Съединени американски щати. ", даде рекомендация Поптодорова.
" Балканския поток е гледан много сериозно от Съединени американски щати и Брюксел – Големият въпрос е първо - парите и второ дали това е диверсификация. По втория въпрос знаем, че не е. Но в случай че не ни излезе и сметката, и в случай че ние ще се лишим от още едни 30 милиарда директни такси, с цел да платим още толкоз, като загубим трайно различен доход, то тогава трявба да се направи ясна сметка. За да се трансформира България в газов хъб, това значи да има многообразие, само че и предпазени в междинен и дълготраен проект приток на газ. Това означи скоро и американската посланичка у нас. " Така тази тематиката е измежду тези, с които България би трябвало да внимава, стана ясно от думите на Поптодорова.
Можем ли да чакаме аудиенция на американски президент в България скоро? Скоро има избори, това е изключено. Трябва да е съчетано с най-малко още едно или две визити в района, нормално това е комбинирана аудиенция. Няма да се случи директно след наша среща в Овалния кабинет, т.е. идната година не трябва да чакаме сходна аудиенция. Евентуално, при втори мандат на Тръмп, може би, изясни Поптодорова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР