Срещата на премиера Бойко Борисов с Асен Руменов, бащата на

...
Срещата на премиера Бойко Борисов с Асен Руменов, бащата на
Коментари Харесай

Искането за по-тежки наказания за непълнолетни престъпници: Нищо чудно, че юристите са бесни

Срещата на премиера Бойко Борисов с Асен Руменов, бащата на убитата Андреа от село Галиче - в наличието на основния прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева и депутати от ГЕРБ.

[Министерския съвет] Убиецът на 18-годишната Андреа в Галиче не е чел Наказателния кодекс и няма никаква визия какви санкции планува той за закононарушенията, които е направил – щурм, обезчестяване, ликвидиране, обир и така нататък Маргинализираните младежи като него, обществено отчуждени, израстнали без грижи и контрол, стават от ден на ден - със съдействието на страната. Те и отсега нататък няма да прочетат Наказателния кодекс и сигурно няма да научат, че министър председателят Бойко Борисов е разпоредил бързи ограничения за справяне със жестоките убийства, осъществявани от малолетни, а точно – увеличение на сакциите.

Конституцията афишира децата под особена протекция на страната, само че страната не работи. Институциите, които е трябвало да проследят процеса на преобразяване на през днешния ден 17-годишния Аксел Олегов в примитив и социопат, лишен от всевъзможни задръжки и некадърен да изпитва страдание и състрадание към другите хора, не действат от дълго време, въпреки че данъкоплатците ги устоят с налозите си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По тази причина концепцията, която Борисов предложи в понеделник - да отпадне автоматизираната редукция на наказванията на малолетни, които са направили тежки закононарушения, с цел да се уплашат бъдещите причинители, е само следващият метод да се прикрие изчезналата страна и да се тушира напрежението, което естествено се поражда след всеки подобен акт. Фактът, че съавтор на тази поредна некомпетентна концепция за ожесточаване на репресията явно е основният прокурор Иван Гешев (доколкото тя се появи след среща, в която участваха и двамата с премиера) е единствено спомагателен тъмен щрих към обстановката, който обаче не е непредвиден, поради профила на новия Обвинител №1.

" Светкавични законови ограничения "

В понеделник министър председателят Бойко Борисов се срещна с бащата на убитото в Галиче момиче Андреа, в наличието и на основния прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева, както и депутати от ГЕРБ. След срещата Борисов обави, че е " упълномощил " на депутатите от ГЕРБ " да подхващат светкавични законови ограничения за предотвратяването на сходни тежки закононарушения ". А депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, взел участие в мероприятието, разясни в какво се състоят тези ограничения – усилване на наказателната принуда против малолетни посредством унищожаване на наложителната законова редукция на наказванията за малолетни причинители на тежки закононарушения.

" На срещата министър председателят разпореди на мен като депутат и на сътрудниците от парламентарната група по допустимо в най-кратки периоди с спор бърз и връзка с прокуратурата да изготвим текст, който да махне всичко това. Някой, който прави тежко закононарушение против личността, да знае, че по определение, тъй като е сред 16 и 18 години ще му се размине, ще му бъде понижена присъда. Идеята, която към този момент знаете и познавате, е да няма авансово гаранция за редукция на закононарушението за малолетни, направили закононарушение против личността, да завърши ", съобщи Манов след срещата, представен от " Фокус ".

Наказателният кодекс планува особени правила за налагане на санкции на малолетните, които са резултат от вековните достижения на науки като логика на психиката, криминология, право и други На малолетните не може да бъде налаган пожизнен затвор, а адругите санкции наложително се редуцират по подробна скица, избрана от закона. Когато става въпрос за закононарушения, за които законът планува пожизнен затвор, най-тежкото допустимо наказване е затвор от три до 10 години (за малолетни под 16 години) или от пет до 12 години - за малолетни, навършили 16 години.

Лансирането на " стремително " унищожаване на тази законова редукция, с цел да стресне евентуалните причинители, в действителност е брутално неуважение на правилото, че смяната в наказателните закони се прави единствено след целеви криминологичен разбор. Такъв разбор би посочил, че " мярката " няма да има оповестения резултат. Няма общество, което да е преборило престъпността с увеличение на наказванията Иронията е, че в България и двете звена по криминология – към прокуратурата и към Министерство на вътрешните работи – бяха премахнати в годинита на прехода и от дълго време у нас не се реализират криминологични проучвания. Това напомня през днешния ден в обява в блога си юристът правозащитник и учител по криминология в Бургаския свободен университет Светла Маргаритова, която слага въпроса: докога след всяка покруса и следващата жертва на закононарушение ще се потушава напрежението посредством смяна на законодателството и ожесточаване на репресията? България е единствената измежду източноевропейските страни, която " затри " научните звена за проучвания на престъпността и в която да не се правят криминологически проучвания, споделя Маргаритова, която е и ръководител на Българската асоциация по криминология. Светла Маргаритова: Защо ГЕРБ затри криминологията?

" Защо ГЕРБ закриха Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология – от него остана единствено криминалистиката, обаче криминологията изчезна? Нека някой да попита дали в България през последните 10 и повече години се реализират някакви криминологични проучвания и грижа ли ги е ръководещите каква е действителната картина на престъпността? Какви са аргументите за нея? Какъв е профилът на разкритите причинители? При всичките операции със статистическите данни отново няма по какъв начин да се прикрие ниската разкриваемост даже и при най-тежката престъпност. Само че никое общество не е успявало да пребори престъпността с увеличението на наказванията и това е потвърдено от многовековната история на човечеството.
Известно ли е на тези, които са призвани да противодействат на престъпността, че от някогашните Източно-европейски страни България е единствената, която си затри научните звена, които организираха проучвания навръх престъпността? Няма друга страна както на Балканите, по този начин и в Източна, а още по-малко – в Западна Европа, в която да не се правят криминологически проучвания, тъй като те са нужни за образуването на една цялостна и научно-обоснована наказателна политика. Няма друга страна, в която да не се вършат паралелни на страната измервания на вектимизацията на обществото. Впрочем, ръководещите надали са наясно какво значи този термин.
В юридическите факултети преподаваме дисциплината криминология, а просвета нямаме към този момент повече от 10-15 години. Това е по-зле и от интервала преди 1970 г.(защото по-късно у нас бяха основани няколко научни звена) Ама при тези ръководещи науката не е на мода. Тя не им е нужна. Виж да беше футбол "
Всъщност, единствено статистиката на записаните закононарушения през последните 20 години демонстрира ясно, че понижава броят на тежките закононарушения, осъществени от малолетни. Това демонстрират обстоятелствата, които някогашният прокурор от Софийската районна прокуратурата Андрей Янкулов изложи в поста си във Facebook още в понеделник, малко след известието за концепцията на премиера. " При намаляваща престъпност да усилваш наказванията е сигурно най-малкото нелогично ", коменитра Янкулов, който е някогашен длъжностен зам. министър на вътрешните работи, някогашен зам. министър на правораздаването в екипа на Христо Иванов с сектор затворното дело. Андрей Янкулов: Има задоволително проблеми, няма потребност да се търсят нови
" Управляващите обмисляли законодателни промени, които ще се показват в увеличение на наказванията за умишлени убийства, осъществени от малолетни. Дори се обсъждала много екзотичната за нашата правна система концепция малолетният, при избрани предпоставки, свързани със зрелостта на душeвността му, да би могъл да носи наказателна отговорност като пълновръстен, т.е. без да се употребява от автоматизираната редукция на наказването, единствено тъй като е направил действието като малолетен.
За да се предприеме такава сериозна стъпка като увеличение на наказателната принуда против малолетните, би трябвало това да е разследване на осъзната нужда за съответна реакция против установена наклонност на увеличение на престъпността. Съвсем обособен е въпросът до каква степен увеличението на наказванията води до понижаване на престъпността, само че пък при намаляваща престъпност да усилваш наказванията е сигурно най-малкото нелогично.
През последните съвсем 20 години картината на умишлените убийства, осъществени от малолетни, е следната (по публични данни, налични на уеб страницата на МВР):от 2000г. до 2009г. от малолетни са осъществени общо 105 умишлени убийства и 41 опита;от 2010г. до 2018г. от малолетни са осъществени общо 42 умишлени убийства и 21 опита.За последните три години от обсъждания интервал (2016-2018) убийствата от малолетни са общо 6, а опитите - 5. За съпоставяне през първите три години (2000-2002) са респективно 34 и 19.
Както и да се проучват тези данни, както и да се съпоставят с общата картина на престъпността, с демографските трендове и прочие, няма по какъв начин да се доближи до извод, че е налице увеличение на най-тежките закононарушения, осъществявани от малолетни.
Имаме си задоволително проблеми и без да търсим нови такива, където ги няма. "
Едно би трябвало да е ясно: каквито и промени да се създадат, това няма да изключи приложението на сегашната правна уредба във връзка с съответния причинител на убийството в с. Галиче, а като че ли такова очакване се образува в обществото, разяснява пред " Дневник " преподавателят по наказателно право Красимир Манов, лекар по наказателно право. Резултатът, съгласно него, ще е още по-негативно отношение на жителите към правораздаването и страната като цяло.

Всъщност, в изискванията на нефункционираща страна от дълго време усилването на репресията е еднствената управническа мярка, за която се сещат и ръководещите, а и опозицията при всеки тежък случай. След предходното ликвидиране, потресло страната - на 10-годишно момиченце в сливенското село Сотиря, в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бе зачертана опцията за кратко правосъдно разследване при преднамерено ликвидиране. Промяната стана по предложение на Българска социалистическа партия, ВОЛЯ и " Обединени патриоти ", с цел да не може килърът, който призна виновността си, да се употребява от опцията за понижаване на наказването.

От началото на сегашния парламент през април 2017 година досега в Народното събрание са импортирани 21 законопроекта за промени в Наказателния кодекс, като единствено три от тях са на Министерския съвет. Само през декември м.г. депутати са внесли три обособени законопроекта - за наказателна отговорност за горене на боклуци, за ново повдигане на глобите за посягане против лекари, за нов метод за установяване на равнището на опиат в кръвта при водачите. С Наказателния кодекс се вземат решение проблеми от домашното принуждение през радикалния ислям и лекарствената политика до обидни изявления от политици – депутати, министри, евродепутати и така нататък

Нищо чудно, че юристите са гневни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР