Срещата на посланиците на държавите-членки на ЕС не доведе до

...
Срещата на посланиците на държавите-членки на ЕС не доведе до
Коментари Харесай

Франция продължава да спира разширяването на ЕС

Срещата на посланиците на държавите-членки на Европейски Съюз не докара до прогрес в позицията на Франция по отношение на започване на договаряния за участие с Албания и Македония. Поне до срещата на министрите в Люксембург идната седмица не се чака да настъпи смяна. Решението би трябвало да вземе президентът Еманюел Макрон, оповестява МИА, базирайки се на дипломатически източници.
Преди дни стана ясно, че Германия предлага Северна Македония и Албания да бъдат разграничени, за реализиране на компромис сред държавите-членки на Европейски Съюз на 15-ти октомври. Предложението можеше да сдобри тези, които се пробват да интегрират балканските страни към Евросъюза с тези, които са срещу като Франция, Холандия и Дания. Още тогава се разбра, че решителен глас ще има Франция, като решението ще бъде взето персонално от Еманюел Макрон.
Преговорите сред държавите-членки на Европейски Съюз са фокусирани повече върху възможното делене на Македония и Албания, по-конкретно върху позицията на Холандия и поставените от страна на Германия условия. Все отново доминира мнението, че двете страни би трябвало да вървят в пакет.
За някои от държавите-членки отделянето на Албания е проблематично, заради което „ ще сътвори чувството, че от преговорния развой се отделят страни с преобладаващо мюсюлманско население ”, до момента в който за други въпросът е в районната непоклатимост и опасенията, че в случай че бъде блокирана,Тирана би повлияла отрицателно върху разговора Белград – Прищина.
Дори и на някои страни да не им харесва концепцията за делене, в случай че Франция застане твърдо зад тази позиция, най-вероятно тя ще бъде възприета. Смята се, че е по-добре най-малко една страна да стартира договаряния, в сравнение с никоя. В последна сметка, всичко зависи от решението на Макрон, считат дипломати.
Позицията на Холандия окуражи последователите на разширението на Европейски Съюз, само че към момента не е сигурна дали решението ще се вземе идния вторник. В взаимозависимост от динамичността на диалозите на срещата на министрите в Люксембург ще стане ясно дали държавните е държавни ръководители ще би трябвало да вземат решение по време на срещата на върха на 17 октомври в Брюксел.Ф
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР