Срещата на министрите на отбраната от НАТО в базата Рамщайн

...
Срещата на министрите на отбраната от НАТО в базата Рамщайн
Коментари Харесай

Форумът Рамщайн не успя да разреши спора за танковете Leopard за Украйна

Срещата на министрите на защитата от НАТО в базата " Рамщайн " в Германия по този начин и не съумя да постави завършек на разделянето по въпроса за доставките на танкове Leopard 2 за Украйна.

Преговорите продължиха над 5 часа.

Министърът на защитата на Полша беше декларирал, че страната има подготвеност да изпрати 14 танка при единодушието на Германия - макар апелите от Киев обаче, Берлин не приема нито да даде машини от своите ресурси, нито да разреши на други страни (общо петнадесет) да ги дарят.

От Съединени американски щати не желаят да дава своите танкове M1 Abrams, като се аргументират с логистични усложнения при потреблението на високотехнологичната бойна машина. Според Вашингтон - немската технология на Leopard е по-подходяща за Украйна, тъй като бойците няма да имат потребност от толкоз огромна предварителна подготовка за употребата им.

Associated Press цитира свои източници от американската администрация, съгласно които немското държавно управление не желае да дава своите танкове, в случай че Съединени американски щати не подари Abrams. Тази позиция е предизвикала " известно учудване " измежду хората на Байдън, защото Англия към този момент разгласи подготвеност да изпрати такава техника в Украйна.

Говорителят на държавното управление в Берлин Щефан Хебещрайт обаче отхвърля да са поставяни сходни условия.

Американският министър на защитата Лойд Остин отбрани немските си сътрудници, като уточни, че те са " благонадежден съдружник и са такива от доста, доста дълго време ".

" И в действителност считам, че ще продължат да бъдат благонадежден съдружник и отсега нататък ", споделя той, въпреки че показва, че " всички можем да създадем повече ".

Остин разяснява и че Украйна ще получи бойните машини Stryker и Bradley, тъй че даже да не бъдат доставени танкове, " не става дума единствено за една платформа ".

Полша, в това време, разгласи, че е подготвена да изпрати още към 150 танка Т-72, бойни машини за пехотата и друго въоръжение на Украйна до март.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР