Срещата на лидерите на страните от НАТО в Брюксел приключи

...
Срещата на лидерите на страните от НАТО в Брюксел приключи
Коментари Харесай

Русия намалява военните разходи, НАТО ги увеличава

Срещата на водачите на страните от НАТО в Брюксел завърши с триумфалните думи на Тръмп, че е реализиран огромен триумф, тъй като европейските страни са се съгласили да ускорят повишаването на своя боен бюджет до 2 % от своя Брутният вътрешен продукт. Всички се тупат по гърдите, че към този момент ще могат да се пазят от страшната и нападателна Русия, която всеки миг може да премине границата – я през Балтика, а през Черно море или някъде другаде.

Това разяснява за уеб страницата „ 24 май “ Васил Проданов.

В тактиката за национална сигурност на Съединени американски щати, в документи на страните от НАТО тя е главната опасност за тяхната сигурност, поради което би трябвало да се усилват парите за военни цели, армиите, ученията. Командващият спецзвеното в естонската войска дори публично разгласи, че страната му се готви за въоръжен спор с Русия.

Какви са обаче действителностите? През 2017 година тя е понижила военните си разноски с 20 % спрямо 2016 година и в този момент те възлизат на 66.3 милиарда $. Дали Русия се готви да ни нападне?

Може и да се готви, само че дано тогава някой да изясни за какво понижава, а не усилва военните си разноски като НАТО? Не се ли получава както едно време, когато желаеха да атакуван Ирак и оповестиха, че той ни готви за всеобщо заличаване, а след това това се оказа неистина? Шизофреници ли са в Русия да желаят да атакуват и по едно и също време с това да понижават военните разноски? Защо като се готви да ни нападне, Русия понижава военните си разноски? Военните разноски единствено на Съединени американски щати са 610 милиарда $, т.е. над девет пъти по-големи от тези на Русия. Един девет пъти по-голям колос по хвърляните пари за оръжие споделя на девет пъти по-малкия, че той е опасност за сигурността. Уплашен е от намаляващата своите военни разноски Русия. Въпреки това понижение, тя му наподобява все по-опасна. И желае повече разноски на оръжие. Какво стои зад това?

През 2017 година военните разноски на НАТО като цяло са 900 милиарда $, равняващи се на 52 % от всички военни разноски в света. Това е с 4.87 % повече спрямо миналата 2016 година Русия е понижила разноските си с 20 %, НАТО ги е нараснало с 4.87 % (1). И към този момент харчи за оръжие сред 14 и 15 пъти повече в сравнение с Русия. Но всички в НАТО са доста обезпокоени от 14-15 пъти по-малката от тях харчеща за война Русия и бързат да покачат военните разноски, с цел да се избавят от нея. Те усилват военните разноски, тя ги понижава, т.е. на следващия ден ще бъдат 20 пъти по-големи от Русия, а тях все ги е боязън и желаят още, още и още пари за още оръжие. Официално афишират: „ Ще осигурим повече висококвалифицирани боеспособни национални сили с висока степен на подготвеност, които да бъдат налични за НАТО. Чрез общия запас от сили Съюзниците ще разполагат с спомагателни 30 огромни военноморски единици, 30 тежки или междинни маневриращи батальона и 30 въздушни ескадрили, които да бъдат приведени в подготвеност за 30 или по-малко дни. “

Но в случай че Русия харчи 14-15 пъти по-малко за защита, може би тя е претекстът? Може би има някаква друга причина за растежа на военните разноски? Може би, както нормално и в този момент в областта на сигурността, нещо не това, което наподобява или за което се показва? Сергей Антонов беше в миналото представян за палач на папата, само че зад това стоеше нещо напълно друго? Садам Хюсеин беше представян за опасността за международния мир, само че зад това стоеше нещо друго? Сега може би също има нещо друго.

И това друго е циклична рецесия на капитализма, обвързвана със загуба на позиции на международния хегемон, водеща до засилващи се търговски войни, софтуерни войни, валутни войни, енергийни войни, кибер войни, осведомителни войни, хибридни войни и какво ли още не. Развитите буржоазен страни още веднъж разпростират военна конкуренция и парите давани за въоръжение през днешния ден са по-големи от всеки път след края на студената война по време на Горбачовската перестройка. Глобалните военни разноски през 2017 година са били 1.74 трилиона. И, както се вижда от срещата на НАТО ще продължат да порастват. А в миналото идиотът Горбачов ни обещаваше, че като направи перестройката ще ни вкара в „ свят без войни и оръжие “. Милиони перестройчици му повярваха. И ни докараха до повече войни и повече оръжие. Защото и тогава зад външната благовидна идеологическа дегизировка на аргументация на ставащото стоеше нещо напълно друго, което милионите наивници по този начин и не видяха.

Антон Павлович Чехов споделяше, че „ в случай че в първо деяние на стената виси пушка, то в последното деяние тя би трябвало да гръмне “. Първото деяние към този момент мина. А пушката е откачена и капитализмът от дълго време гърми от Афганистан, през Ирак и Сирия до Йемен и Либия, и под дърво и камък още. Гърми още преди последното деяние. Явно обаче, занапред се готви да гърми, както е правил доста по-страшно и огромно, както го е правил във всички предишни спешни интервали. Малко му са милионите изтрепани от тези гърмежи след края на това, което в миналото се наричаше „ студена война “…

Американските медии оповестяват, че супербогатият 1 % от популацията в Съединени американски щати си купувал специфични подземни суперукрепени бункери, с цел да се избави от „ Съдния ден “ на идващата огромна война. Търсенето на такива бункери сред световния олигархичен хайлайф се е нараснало десетки пъти през последните години (2). Това ставало все по-печеливш бизнес, както и войната постоянно е била печеливш бизнес за избрани корпорации и властови сили. Явно знаят добре какво ни чака и се готвят. Нас да ни хвърлят във войната, а те да се спасят. Да се спасят в апокалипсиса, който ни готвят. Не знам дали те ще се спасят, само че да му мислят останалите 99 %. Току виж, че решили да се отърват от 1 %, преди той да се скрие в първокласните си суперзащитени бункери! Докато той не се е отървал от тях.

(1) Kastner, Ariel. 5 facts about global military spending, In: World Economic Forum, https://www.weforum.org/agenda/2018/07/5-facts-global-military-spending-nato, 10 July 2018

(2) Stamp, Elizabeth. Billionaire bunkers: How the 1% are preparing for the apocalypse, https://edition.cnn.com/style/article/doomsday-luxury-bunkers/index.html, October 17, 2017

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР