Срещата на лидерите на партии от ЦИЕ във Вишеград приключи

...
Срещата на лидерите на партии от ЦИЕ във Вишеград приключи
Коментари Харесай

Срещата във Вишеград приключи с обща декларация на шестимата лидери на леви партии

Срещата на водачите на партии от ЦИЕ във Вишеград завърши с обща декларация. Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна към тях: " веселя се, че групата ни се усилва. На първата среща бяхме Вишеградците и аз. Сега се причисли Хърватия. Вярвам, че на идната, през февруари, ще бъдем още повече. Нашите страни, въпреки и разнообразни по своему, имаме общи стопански и обществени проблеми. Имаме и общи визии за бъдещето на Европа. Това ни прави съидейници. Прави ни и по-силни. Никой не може самичък да се оправи с провокациите пред нас. Сигурна съм, че нашата обща декларация ще бъде видяна и доста хора ще чуят това, което споделяме в нея ", съобщи Нинова.

На 29 ноември 2018 година, водени от желанието да слагат началото на традиция, водачи на социалистически и социалдемократически партии на страни от Централна и Източна Европа се събраха, с цел да вземат позиция по въпроси, които могат да дефинират бъдещето на района и на целия Европейски съюз до идните избори за Европейски парламент и по-късно.

В декларация те декларират, че Европа се намира в заплаха повече от всеки път и заплахата се показва в крайни антиевропейски настроения. Като една от главните задания водачите от района слагат премахването на огромните обществени неравенства - както на равнище страни членки, по този начин и за целия Европейски съюз. Според тях една по-социална Европа може да способства за изравняването на заплатите в районен аспект, както и да предотврати и обърне наклонността на загуба на човешки капацитет в района, довела до сериозен дефицит на работна ръка. В документа се упорства за увеличението на средствата в многогодишната финансова рамка, а не орязване на фондовете за кохезионна политика и селскостопанска и друга значима помощ, които спомагат за понижаване на обществените разлики. " Знаем, че вредите, които биват нанесени върху бюджета на Европейски Съюз в резултат на финансови измами са обилни и показваме страдание, че огромна част от тези съмнителни случаи не биват разкрити. Поради това приветстваме учредяването на Европейска прокуратура и призоваваме страните членки, които не са се включили към нея, да го създадат ", написа още в декларацията. По въпроса за мигрантската рецесия левите водачи смятат, че е належащо да бъдат по едно и също време регистрирани обществените и филантропични аспекти, както и тези свързани с застраховане на сигурността. В допълнение би трябвало да бъдат подхванати съществени дейности за възстановяване на икономическите и обществени условия в страните на генезис.

Лидерите обръщат съществено внимание на климатичните промени и на опазването на околната среда, само че акцентират, че не би трябвало да се не помнят общностите, които са изключително наранени, като да вземем за пример служащите в подвластните от въгледобив райони и други енергоемки промишлености. В декларацията се подчертава и на казуса с двоен стандарт при храните и други потребителски артикули.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР