Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО

...
Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО
Коментари Харесай

Президентът: Охраната на въздушното пространство на Северна Македония е наш дълг

Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон дава опция България да се утвърждава като фактор на непоклатимост в Югоизточна Европа и да отстоява своя народен интерес. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден, преди да отпътува за срещата на върха на НАТО в Лондон.

На форума на високо ниво в английската столица ще бъде маркирана и 70-годишнината от основаването на Алианса.
 
България не би трябвало да пропуща историческата опция да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония “, акцентира президентът. По думите му, до момента в който диалозите в тази тенденция са били  отлагани от българска страна за „ светлото бъдеще “, когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция е сключила съглашение за тази задача. „ С днешните ни благоприятни условия можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви спомагателни разноски, тъй като тя се носи от базата за непрекъснато базиране Граф Игнатиево “, уточни Румен Радев.
 
Президентът напомни срещите си с министър-председателите Кириакос Мицотакис и Зоран Заев през миналите месеци , на които беше реализирано единодушие за осъществяване на среща сред министъра на защитата и началника на обраната на България с техните сътрудници от Гърция и Република Северна Македония за включването на България в защитата на въздушното пространство на югозападната ни съседка. „ Това е освен в наш народен интерес, само че и дълг към братска Република Северна Македония и израз на отговорност “, сподели още  президентът.
 
Помолен да разяснява тематиките от диалозите на българския министър-председател в Съединени американски щати за по-голямо наличие на силите на НАТО в Черно море и основаването на военноморски координационен център във Варна, Румен Радев съобщи, че когато се разискват и афишират такива тематики, е доста значимо да се употребява точната терминология. „ Това не е нито база, нито е логистична. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България от дълго време е декларирала своята позиция “, добави президентът.-->
 
Държавният глава означи в отговор на въпрос дали „ НАТО е в мозъчна гибел “ по думите на президента Макрон, че Европейски Съюз има упоритостта да бъде фактор на международната сцена и търси своето място, дружно със Съединени американски щати, Русия и Китай. За да се осъществя тази упоритост обаче, Европейски Съюз следва да има личен защитителен капацитет, бързи механизми за осъществяване на тяхното решение, да подхожда освен от позицията на общ пазар, само че и на общ политически блок.
 
Изграждането на модерни отбранителни качества, финансовите средства , отделяни за защита от държавите-членки, усилването на ролята на Алианса в битката с
тероризма, стратегическите цели в региона на кибер защитата, както и политиката на отворени порти на НАТО, ще бъдат измежду тематиките, обсъждани на Срещата на върха.
 
В рамките на визитата в Лондон президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева ще вземат участие в банкет , даван от Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, в чест на държавните и държавни ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги. В рамките на разнообразни формати българският президент ще разговоря с министър-председателя на Англия Борис Джонсън, както и с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да организира и двустранни срещи.
 
В делегацията, водена от българския държавен глава, ще бъдат Екатерина Захариева , заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, заместител министър-председател по публичния ред и сигурността и министър на защитата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР