Срещата между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава

...
Срещата между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава
Коментари Харесай

Ето за какво ще си говорят Владимир Путин и Реджеп Ердоган днес

Срещата сред съветския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган, която ще се състои през днешния ден в Сочи, притегля вниманието на международните водачи.

Основната тематика, по която ще беседват двамата водачи, е Сирия на фона на военната интервенция на турската войска в Североизточна Сирия, която бе прекъсната за 120 часа. Междувременно довечера изтича срокът на 120-часовото помирение, контрактувано сред Анкара и Вашингтон в края на предходната седмица.

Целта на примирието е евакуиране от позициите в Северна Сирия на кюрдските Сили за отбрана на народа, които Анкара счита за терористи, които заплашват сигурността на нейната граница.

От хода на 120-часовото помирение ще зависи дали Турция ще продължи военната си интервенция "Извор на мира " в Североизточна Сирия или ще се постави напълно завършек на огъня. Турският президент в непосредствено съобщи, че в случай че сирийските милиции не се изтеглят, Турция ще продължи с неотслабваща мощ военната си интервенция.

В същото време наблюдаващи считат, че идната среща Путин-Ердоган ще бъде решаваща за бъдещето на спора и може да промени равновесието на силите. Изключителната значимост на срещата произтича от обстоятелството, че държавните войски на Башар Асад, който има поддръжката на Путин, само че е на нож с Ердоган се дислоцираха в региона на турската военна интервенция в Северна Сирия. На срещата в Сочи се чака Ердоган да сложи пред Путин този въпрос. "С Путин ще обсъдим този проблем. Трябва да намерим метод да го решим ", съобщи Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че в случай че Силите за отбрана на народа не се изтеглят от Северна Сирия, военна интервенция "Извор на мира " ще продължи оттова, където е била краткотрайно прекъсната. "Турция ще прекрати военната интервенция единствено при изискване, че всички елементи на СЗН и ПДС (Сили за отбрана на народа и Партия на демократичния съюз) се изтеглят до 120 часа от региона и не остане нито един техен човек ", сподели Чавушоглу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР