Срещата между ръководителите на Русия и Северна Корея Владимир Путин

...
Срещата между ръководителите на Русия и Северна Корея Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин: Северна Корея да получи гаранции за запазване на нейния суверенитет

Срещата сред ръководителите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун във Владивосток през днешния ден завърши, предадоха информационните организации и Българска телеграфна агенция.

Официалната част, включваща договаряния в стеснен и уголемен състав, продължи към три часа и половина. Срещата на четири очи продължи към два часа при планувани 50 минути.

След срещата на четири очи Путин сподели, че е обменил с Ким отзиви за това какво би трябвало да бъде направено за възстановяване на обстановката на Корейския полуостров. Ким сподели, че с Путин са обсъждали способи за спокойно споразумяване на рецесията в региона.

Севернокорейският водач изрази вяра, че градивният и потребен разговор с Путин ще продължи. Руският президент сподели, че с Ким са обсъждали и историята на двустранните връзки и вероятностите за развиване на двустранните връзки.

Многостранните договаряния за нуклеарната стратегия на Северна Корея ще бъдат обновени, когато се стигне до въпроса за интернационалните гаранции за суверенитета на Пхенян, само че към този момент това не е извънредно необходимо, съобщи Путин след срещата с Ким.

Руският президент заяви, че ще уведоми китайския и американския си сътрудник за резултатите от своите договаряния със севернокорейския водач.

"Тук няма никакви никакви секрети, позицията на Русия постоянно е била открита, няма никакви заприказва ", акцентира Путин. По думите му ползите на Москва и Вашингтон по отношение на денуклеаризацията на Корейския полуостров съответстват.

Путин изрази мнение, че КНДР и Съединени американски щати би трябвало да вземат решение наличните въпроси посредством договаряния, само че означи, че не знае на какво са подготвени страните. Отказът на Северна Корея от нуклеарни разработки изисква на страната да бъда дадени гаранции за опазване на нейния суверенитет, съобщи съветският президент, представен от ТАСС.

Путин сподели пред кореспонденти след срещата, че с изключение на въпроса за денуклеаризацията на Корейския полуостров, е разискал с Ким и глобите, както и позицията на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

"Ние, аз и моите сътрудници, сме удовлетворени от резултата от договарянията ", съобщи той.

Послания от приема

На последвалия банкет, състоял се в кампуса на Далекоизточния федерален университет, съветският президент акцентира, че мирното решение на нуклеарния и другите проблеми на Корейския полуостров "няма и не може да има " опция. Той заявява готовността на Русия да спомага за понижаване на напрежението на полуострова и за подсилване на сигурността в цяла Североизточна Азия.

Ким Чен-ун съобщи, че е имал с Путин "откровена и и съдържателна обмяна на отзиви " по проблемите на района и в двустранните връзки. Той подари на домакина си корейски меч, олицетворяващ по думите му "силата и душата на народа ". Путин разясни, че по съветски бит би трябвало да заплати за оръжието и даде на госта монета.

Гостите на приема получиха като сувенир незабравим орден от срещата на Путин с Ким с изображението на двамата водачи.

Когато след приема Ким потегляше със своя "Мерцедес ", той отвори прозореца и дълго маха с ръка за сбогом, а Путин също му помаха, съобщи ТАСС.

Асошиейтед прес цитира думи на Ким при започване на банкета, че другарството сред Северна Корея и Русия "е укрепвало, преодолявайки всички компликации и трудности, препоръчани му от историята ", и че неговото непрекъснато развиване "служи освен на взаимните ползи, а е належащо за гарантирането на сигурността и стабилността в района ".

Ройтерс отбелязва, че втората сесия от договарянията с присъединяване на задачите делегации е завършила без изказвания от двете страни. Последната среща на Путин с началник на КНДР датира от 2002 година, когато той се среща с Ким Чен-ир - починалия татко и предходник на Ким Чен-ун.

Менюто на приема

След договарянията, в чест на гостуващата севернокорейска делегация бе даден церемониален банкет, чието меню включваше борш, пелмени, салата от раци, тресчица в сос, говеждо месо с патладжани, а за десерт ще има шоколадова торта. Преложени бяха съветски виновност - шардоне и мерло. Домакините предвидиха и постно меню за искащите.

Здрав ли е Ким

Вниманието на мнозина наблюдаващи във Владивосток бе привлечено от шумното дишане на Ким Чен-ун, отбелязва Асошиейтед прес. Южнокорейски медии изрекоха догатки за неприятно здравословно положение на Ким, който е буен пушач и също така е с наднормено тегло.

По време на първата си среща с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, през април предходната година, Ким очевидно бе останал без мирис, когато се разписваше в книгата за посетители след къса разходка, напомня АП.

Участници в диалозите

В диалозите в уголемен състав участваха от съветска страна съветският външен министър Сергей Лавров, вицепремиерът Юрий Трутнев, представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съветникът на Путин по интернационалните въпроси Юрий Ушаков, министърът на превоза Евгений Дитрих, министърът за развиването на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, заместник-министърът на енергетиката Анатолий Яновски и генералният шеф на Руските държавни железници Олег Белозьоров. От севернокорейска страна в диалозите участваха външният министър Й Йон-хо и заместник-външният министър Цой Сон-хи.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР