Срещата между президентите на САЩ и Турция – Доналд Тръмп

...
Срещата между президентите на САЩ и Турция – Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Руски вестник: САЩ и Турция остават приятели с разногласия

Срещата сред президентите на Съединени американски щати и Турция – Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган докара единствено до изясненост към към този момент известните връзки сред двете страни, написа съветският вестник " Комерсант ".
Доскоро водачите посочваха, че поддържат положителни връзки, а Тръмп даже назова себе си " огромен почитател " на турския президент. Все отново всичко това не оказа помощ да се разрешат проблемите, които стояха сред Вашингтон и Анкара. Основният от тях е закупуването от Турция на съветски зенитно-ракетни системи С-400.
Съдейки по изказванията на Доналд Тръмп, вчерашната среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган е била " превъзходна и продуктивна ". " Ние сме другари от доста време, съвсем от първия ден ", сподели американският президент, до момента в който разговаряше в Овалния кабинет с Ердоган и брачната половинка му Емине. " Нашите страни се схващат една с друга. Те (Ердоган и брачната половинка му) са доста уважавани в своята страна и района ", добави още Тръмп.
Фактът, че срещата сред двамата водачи въобще се организира фактически е триумф.
След като Камарата на представителите в Народното събрание на Съединени американски щати призна, че арменският геноцид фактически се е състоял в Османската империя, турският президент се замисли дали да не откаже да пътува до Вашингтон.
Писмото, което Доналд Тръмп е написал на Ердоган в навечерието на интервенцията " Извор на мира " в Северна Сирия, също играе роля. В него Тръмп приканва турския държавен глава да не бъде " простак " и да не стартира интервенцията си в Сирия. " Това писмо аз върнах на уважаемия президент ", съобщи Ердоган на взаимна конференция с Тръмп. По-рано медиите твърдяха, че той е изхвърлил писмото.
Президентът Ердоган също не подцени тематиката за признаването на арменския геноцид. Той назова признатата резолюция " срамна стъпка " и изрази вяра, че горната камара на Конгреса на Съединени американски щати - Сенатът, " няма да повтори грешката " на Камарата на представителите.
Двамата въпреки всичко бяха доста по-притеснени от неотложни и сегашни, а не от исторически проблеми, които към момента остават нерешени. Основният от тях е закупуването от Турция на съветски зенитно-ракетни системи за противовъздушна защита С-400. Доставката им завърши на 1 ноември. Смятайки тази стъпка за нарушаване на съюзническите отговорности в НАТО, Съединени американски щати от своя страна отхвърлиха да дават на Анкара изтребители F-35.
" Можем да преодолеем разликите към С-400 и F-35 ", сподели Ердоган на конференцията си с Тръмп, като в това време той не изключи опцията Турция да купи и американския аналог на ракетите С-400, системите " Пейтриът ". Това може да се случи обаче, единствено " в случай че бъде получена добра оферта ", твърди той.
Доналд Тръмп от своя страна съобщи, че ръководителите на дипломацията на двете страни към този момент са инструктирани да работят по решаването на казуса. " Ние се свързахме с нашите държавни секретари и министри на външните работи, както и с нашите национални сътрудници по сигурността, с цел да стартират те неотложно да работят по казуса с С-400 ", сподели Тръмп.
Самият Доналд Тръмп, както наподобява, в този момент няма време да мисли за решение на казуса - той е ангажиран с вътрешнополитически проблеми, а точно опита за импийчмънт. На конференция с турския си посетител, той още веднъж назова този опит " лов на вещици " и " машинация ".
Туркологът и шеф на " Центъра за проучване на Нова Турция " Юрий Мавашев прикани пред " Комерсант " да не се вземат насериозно другарските изказвания на водачите на двете страни.
" Турско-американските връзки са на своето историческо дъно. Тръмп и Ердоган са се хвърлили в клопката на популизма. Затова не трябва да се чака пробив от срещите. Непълното разискване на казуса с С-400 допуска, че никой не желае да прави отстъпки на никого. Страните се опасяват да не показват уязвимост ", твърди той.
Като по-важна от резултата от договарянията, специалистът уточни друга точка. " За първи път в историята на връзките сред двете страни това посещаване наподобява като диалог сред американския президент и водача на " Нова Турция ", който накара всички да се преценяват със своите отзиви. Ролята на Анкара се усили в интернационален смисъл ", сподели още Мавашев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР