Срещата между министъра на външните работи на Германия и хонконгския

Срещата между министъра на външните работи на Германия и хонконгския ...

Китай привика посланика на Германия заради Хонконг.


Срещата между министъра на външните работи на Германия и хонконгския опозиционен активист Джошуа Вон изпрати много негативни сигнали за двустранните отношения. Това е подчертал посланикът на Китай в Германия, добавяйки, че външното министерство в Пекин е привикало посланика на Германия в знак на протест, съобщава "Ройтерс".

Посланик Ву Кен също така заяви, че Китай имал надеждни доказателства, че чуждестранни сили се намесват в Хонконг по време на протестите и че Пекин е уверен, че правителството на Хонконг може да изпълнява своите задължения.

По-рано Пекин изрази недоволство от приема в Берлин на Джошуа Вон от страна на германския външен министър Хайко Маас, като го определи като "неуважителен" акт към суверенитета на Китай и обвини Германия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на Китай.

"Крайно погрешно е германските медии и политици да се опитват да се включат в антикитайската сепаратистка вълна", заяви китайското външно министерство.

Джошуа Вон придоби известност като активист, като призова за противопоставяне на Пекин в Хонконг, както вътрешно, така и в международен план. Очаква се той да посети САЩ след Германия, за да предаде същото послание.

Източник: news.bg