Срещата между комисаря по търговските въпроси на Европейския съюз Сесилия

...
Срещата между комисаря по търговските въпроси на Европейския съюз Сесилия
Коментари Харесай

ЕС и Япония са стъпка по-близо до търговско споразумение

Срещата сред комисаря по комерсиалните въпроси на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом и външния министър на Япония Фумио Кишида се случва няколко дни преди визитата на японския министър председател Шинзо Абе в Брюксел

Още по тематиката
Европа търси общ фронт с азиатските страни против протекционистките трендове в Съединени американски щати

Търговското съглашение с Канада съблюдава всички настоящи стандарти в Европейски Съюз, само че е обект на изобилна дезинформация

Търговското съглашение сред Европейски Съюз и Канада рискува да се провали на финалната права

След вота нито една държавa-членка на Европейския съюз не може да се причисли към комерсиалното съглашение

Ако цените сред двете страни паднат до 0%, това би довело до 14.1 милиарда евро повече експорт от Европа за Япония и 25.2 милиарда евро импорт към Европейски Съюз.Токио и Брюксел направиха поръчки за прогрес в подготовката на двустранното комерсиално и капиталово съглашение сред Япония и Европейски Съюз (JEFTA). Това се случи след среща сред комисаря по комерсиалните въпроси на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом и външния министър на Япония Фумио Кишида в Токио този уикенд. Според Малмстрьом на срещата на високо равнище сред двете страни, която ще се организира в четвъртък тази седмица, може да се чака да се одобри необятно съглашение, което да докара до завършване на техническите елементи по браншове до края на годината.

Споразумението с третата най-голяма международна стопанска система, което се приготвя от 2013 година насам, може да се трансформира в най-големия търговски контракт, подписван до момента от Европейски Съюз. Въпреки това като други двустранни интернационалните контракти и този не се радва на всеобщо утвърждение - съперниците на договорите на Брюксел с Канада (CETA) и Съединени американски щати (TTIP) виждат в този с Япония повторения на грешките, направени по време на договарянията с Отава и Вашингтон. Непрозрачност на преговорния развой и евентуално основаване на специфични арбитражи за разрешаване на разногласия сред вложител и страна (ISDS) тормозят някои леви политици и неправителствени организации като Greenpeace.

Преговори и резултати от съглашението

До момента са минали 18 рунда договаряния, а процесът беше забързан в допълнение от обръщането към протекционизъм на американския президент Доналд Тръмп. Допреди няколко месеца предпочитаното интернационално комерсиално съглашение за Япония беше Транстихоокеанското партньорство (ТРР), само че едностранното заледяване на договарянията по него от страна на Тръмп сътвори условия за забързване на диалозите с Европейски Съюз.

" Отбелязваме забележителен напредък, само че към момента има значими въпроси, които не са позволени ", съобщи министър Кишида след срещата пред кореспонденти, представен от Reuters.

Срещата сред комисар Малмстрьом и министър Кишида се случват по-малко от седмица преди идната среща на високо ниво сред японския министър председател Шинзо Абе и представители на Европейската комисия, водени от президента ѝ Жан Клод Юнкер в Брюксел.

Очаква се съглашението да отстрани основни цени и за двете страни. Европейски Съюз желае отпадането на вносните митата върху разнообразни хранителни артикули, някои от които са на равнища до 30%. От друга страна, Токио упорства Брюксел да отстрани цените върху вноса на коли и авточасти. Според статистика на японското външно министерство вносът на коли в Европейски Съюз се оскъпява с 10% поради митата, а на електрически машини - с 14%.
Освен цените обаче двете страни желаят разрешаването на редица " регулаторни въпроси, пред които фирмите се изравят " при правенето на бизнес, или по този начин наречените нетарифни спънки (NTMs). Проблемът с премахването им е станалият прочут около СЕТА механизъм ISDS, който би дал право на фирмите да търсят обезщетения в случаи на изземване на техни активи или при положение на дискриминационни регулации, които обезценяват тези активи. Друга проблематична област е схемата за регулаторно съдействие, за която критиците на контракта считат, че ще даде достъп на лобистки и бизнес ползи до законодателния развой и може да докара до понижаване на регулациите в области като опазването на околната среда и отбраната на потребителите.

По сметки на Европейска комисия, в случай че цените сред двете страни паднат до 0%, това би довело до 14.1 милиарда евро повече експорт от Европа за Япония и 25.2 милиарда евро импорт към Европейски Съюз. Достъпът до японския пазар обаче остава стеснен поради високи пристанищни такси, едва законодателство по въпросите на конкуренцията и спецификите на правораздавателната система на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР