Срещата между българския президент Румен Радев и руския му колега

...
Срещата между българския президент Румен Радев и руския му колега
Коментари Харесай

Тома Биков взривяващо пред БЛИЦ: Най-голямата новина от срещата Радев-Путин е свързана с Бойко Борисов!

Срещата сред българския президент Румен Радев и съветския му сътрудник Владимир Путин към момента е гореща тематика в политическите среди. Малко по-късно посещаване излезе информация, че Бойко Борисов също ще преведе среща с президента на Русия. Дали е била сполучлива, по какъв начин е оценена от ГЕРБ и какво да чакаме от идните договаряния, Тома Биков споделя пред БЛИЦ:

- Г-н Биков, по какъв начин оценявате срещата сред Радев и Путин? Мислите ли, че може да бъде наречена " сполучлива "?
- Оценката ми е в рамките на естественото и в границите на протокола. Като се има поради, че от самото президентство бяха декларирали, че мотивът за визитата на господин Радев бе 24 май и честването на този празник, до колкото видях и упованията от другата страна бяха в тази посока и за това минаха напълно протоколно двете срещи с Медведев и Путин. Лично за мен няма някаква огромна вест от тези срещи, като се изключи това, че министър председателят също ще посети Русия на 29 и 30.

- Вчера казахте, че президентът е превишил пълномощията си. Къде и с какво?
- Образно казано. Президентската власт няма пълномощия да реализира какъвто и да е било енергиен план. Имало е случаи в новата ни история, когато президент е водил такива договаряния, имам предвид Първанов, само че тогава обстановката е била напълно друга. Тогава президентът беше проектант на ръководещата коалиция. Имаше въздействие и в парламентарната група на ръководещата партия на Българска социалистическа партия и сходни договаряния с него отиваха по 4-5 министри. Те отговаряха за това да се извърши обещаното. Президентът показваше, че е в положение да поеме ангажимент да бъдат изпълнени тези контракти. В настоящия случай по нищо не изглеждаше, че президентът е в положение да поема сходна отговорност. Заради това господин Путин и господин Медведев не разговаряха по тези проблеми. Дори не са се и опитвали да приказват по тази тематика. Логично е държавното управление да ги прави. Това са доста тежки договаряния, които няма да свършат края на месеца. Те са почнали.

- Може ли тази среща да се назова " първа крачка " в стоплянето на връзките сред България и Русия?
- Тази " първа крачка " за която се приказва, за мен не е първа крачка. Г-жа Теменужка Петкова беше в Сочи преди две седмици. Откъм президентската институция може би да. Разбира се, ние нямаме нищо срещу тези начинания на президента. Въпросът е в последна сметка Българската страна да наподобява съответно и Радев да дава отговор на въпросите, които са в пълномощията. В Русия президентската институция е в центъра на изпълнителната власт и може да води всевъзможен вид договаряния, до момента в който тук център е министър-председателя и той от най-малко една година, откогато това държавно управление е на власт, България и Русия имат непрекъснат контакт и опит за създаване на едни прагматични връзки.

Ако президентът е бил на мнение, че има заледяване на българо-руските връзки, то това заледяване не е реалност.

-Г-н Борисов също отпътува за Русия за среща с Владимир Путин. Какво можем да чакаме от тази аудиенция и кои ще бъдат основните тематики, които ще подлежат на полемика?
- Очакваме да бъдат продължени тези диалози - какво се случва с Белене и газовия хъб, по който се работи от години и се поддържа от Европейски Съюз. Руският президент би взел участие в сходни начинания, в случай че има поръчител от Европейски Съюз, че той ще стои зад плановете. Крайните консуматори ан една сходна газова тръба са страните от Европа. Това чакам без да съм осведомен с елементи, държавното управление взема решение тези въпроси.

- Знае ли се към този момент с каква делегация ще замине министър председателят? Дали ще вземе водачи от други партии, които имат ползи от сходна среща с съветския президент?
- Нямам към момента такава информация, само че допускам, че ще бъдат министри, които ще извършват договореностите и могат да договарят. Това е посещаване, което се провежда от министерски съвет и е в тяхното пълномощие. Нямам визия дали ще предложения или вземе водачи от други политически партии. Ние като депутати само можем да се опитаме да поддържа тези преговор тук.

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР