Срещата Европейски съвет - Западни Балкани на 16 и 17

...
Срещата Европейски съвет - Западни Балкани на 16 и 17
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Срещата на върха за Западните Балкани ще се проведе

Срещата Европейски съвет - Западни Балкани на 16 и 17 май в София ще се състои, съобщи министър председателят Бойко Борисов в Мoстар. В Босна и Херцеговина той взе участие в откриването на 21-ия Международен стопански конгрес и организира двустранна среща със сръбския президент Александър Вучич. Премиерът съобщи, че мирът на Балканите би трябвало да бъде опазен непременно и че страните от района би трябвало да влязат с решени проблеми на Европейския съвет през май.


Срещата в София е жизненоважна за всички, съобщи министър председателят Бойко Борисов незабавно след диалога си със сръбския президент Александър Вучич. Борисов е оптимист, че Съветът ще се организира.
Бойко Борисов, министър-председател: Убеден съм, че ще намерим метод, тъй че президентът Тачи да взе участие, все пак, че има няколко страни, които не са признали Косово и, най-малко импровизирано, до момента слушам, че биха отказали да вземат участие в такава среща. Например с Мариано Рахой сме се разбрали - ще пристигна на двудневно посещаване от предходния ден, тъй че с всички ще намерим някакъв метод да не проваляме Съвета.
За срещата Европейски съвет-Западни Балкани през май в София, сръбският президент Александър Вучич отговори:
Александър Вучич, президент на Сърбия: До 17 май има доста време и до тогава могат да се случат доста неща. Междувременно ние би трябвало да опазим мира. Сега не са ни нужни нови спорове на Балканите. Категоричен съм, че Сърбия е за мир и непоклатимост в района. Ние ще продължим да търсим метод за намиране на компромис в решаването на проблемите сред Белград и Прищина. Ще се боря за непоклатимост, няма да дремя, в случай че би трябвало.
Според премиера, в Съвета страните от Балканите би трябвало да влязат с решения за проблемите в района, а не да се търсят занапред.
Бойко Борисов, министър-председател: И по тази причина моля непрестанно към политическите водачи. Мирът е най-важното, всичко друго няма значение. Допуснем ли отново боен спор на Балканите, всички страни губят. Който го допусне, той ще завлече всички.
В едно нещо съм безусловно уверен - Европейски Съюз желае мир и разцвет на Балканите. Дали огромните геостратегически играчи желаят същото, уповавам се да е по този начин.

Сега с Берлинския развой и Българското председателство тематиката " Западни Балкани " е сложена на масата, акцентира министър председателят.
Бойко Борисов, министър-председател: Не бива да бъдем егоисти. Нито една от страните на Балканите и да си мислим, че даден спор ще подмине някой от нас.
Премиерът поздрави сдържаната позиция на президента на Сърбия Александър Вучич на фона на обтегнатите връзки сред Сърбия и Косово след арестуването на сръбски министър преди седмици.
Бойко Борисов, министър-председател: Президентът Вучич знам какъв брой старания поставя, с цел да продължи процеса и да резервира мира. Истински се надявам, че и сътрудника в Косово ще продължат в същия дух. И като се има поради горещите точки на спорове сега - Крим, Сирия, Турция-Гърция-Кипър. В общи линии настроението не е доста оптимистично. По-скоро чувството е, че ни следва нещо неприятно. Преди няколко месеца не беше по този начин.
Балканските срещи на премиера Борисов не престават в четвъртък и петък, когато на публично посещаване в София се чака министър председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР