Срещата бе за определяне на приоритетите пред нематериалното културно наследство

...
Срещата бе за определяне на приоритетите пред нематериалното културно наследство
Коментари Харесай

Представители на 13 държави от ЮНЕСКО заседаваха в София

Срещата бе за установяване на целите пред нематериалното културно завещание в района
Документални филми, изложения и семинари ще са измежду основните принадлежности, които ще разпространяват нематериалното културно завещание у нас и Югоизточна Европа. Това решение бе взето през вчерашния ден по време на годишната сесия на Общото заседание на Регионален център София, ЮНЕСКО. На форума представители на 13 страни от района и на Генералния шеф на ЮНЕСКО дискутираха политиките, които щ се подхващат в този културен сегмент през 2020 година.

„ Основна задача на Регионалния център постоянно е била и ще бъде популяризирането на нематериалното културно завещание не просто измежду директно обвързваните специалисти и дейци на културата, а измежду необятната аудитория, най-много измежду младежите. Ние вършим всичко, с цел да насърчим допустимо най-прякото „ живо ” предаване на познания, обичаи и умения от потомство на потомство. Защото с цел да са запалени младите по нещо, те би трябвало да го видят и усетят от близко. В този смисъл колкото по-атрактивно, съвременно и интензивно е представянето на традициите, толкоз по-голям късмет имаме да ангажираме необятна публика ”, споделя доктор Ирена Тодорова, изпълнителен шеф на Регионален център София, ЮНЕСКО.

Тя акцентира, че два пъти годишно ще продължи публикуванетона периодическото издание на Регионалния център - " Живи наследства ", което се стреми да показва най-новите научни открития, теории, разбори и проблеми. Центърът възнамерява още да укрепи партньорствата си с разнообразни основни институции, заинтригувани страни, специалисти и организации, като сложи акцент върху работата си с университети, неправителствени организации и музеи.

Националният фестивал на българския фолклор в Копривщица, Европейските дни на наследството и Европейската нощ на музеите са единствено част от самодейностите, които Регионалният център възнамерява да поддържа през 2020 година.

Повече за самодейностите на Регионален център София, ЮНЕСКО, можете да откриете на http://www.unesco-centerbg.org/bg/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР