Срещаме Ви с Шипенг Дън - китаец, живеещ в Асеновград.

...
Срещаме Ви с Шипенг Дън - китаец, живеещ в Асеновград.
Коментари Харесай

Шипенг от Асеновград: Много обичам българския език

Срещаме Ви с Шипенг Дън - китаец, живеещ в Асеновград. Момчето е на 9 година, а преди година и половина фамилията му е избрало България за собствен дом. Пристигнали са тук, с цел да работят. В Китай майката на Шипенг е била чиновник в магазин за риба, а бащата не е имал работа. Семейството е живяло в дребен, само че хубав град - Сам Мин, където имало доста риба, споделя момчето. Попитан какво знае за ковид, китаецът отговори, че каквото знаят всички останали, това - и той.

" Много хора починаха. Дядовците и бабите ми в този момент живеят там. И коронавирусът не е пристигнал от Китай, а от Америка ", твърди Шипенг Дън. Бащата на момчето първи е дошъл в Асеновград. Това е станало малко преди разпространяването на COVID-19 по света. Семейството се занимава с ресторантьорство, а Шипенг е възпитаник към този момент във 2-ри клас на асеновградското ОУ " Петко Каравелов ". В Китай той е учил до 3-ти клас, само че когато е дошъл в България, вместо да стартира от 4-ти, е трябвало да стане още веднъж първокласник. В китайската страна главното обучение продължавало до 6-ти клас, след което следвало гимназиалното - за период от 3 години.

Китайчето е най-новият четец на Градска библиотека " Паисий Хилендарски " в Асеновград. Преди няколко седмици татко му го е закарал до там и го е записал, с цел да взима и да чете книги от наложителния учебен лист с творби. И оттогава момчето е един от най-активните читатели на библиотеката. Посещава я два пъти седмично и обича да чете книги от рода на енциклопедиите, приключенията и други, които му го водят до непознати красиви места. Не избира разказите, тъй като ги схваща мъчно. За първите 7 месеца на 2020 година децата, новозаписани в Градската библиотека наброяват 542, а раздадените книги за същия интервал са 2 440. Освен от Китай, библиотечната институция се радва на детски гости и от Полша, Турция, Гърция, Съединени американски щати, Франция и други. Шипенг споделя, че доста обича да учи български език.

Харесва му в Асеновград, въпреки да излиза рядко от вкъщи си. Момчето има по-голям брат, който е на 21 година, само че учи в университет в Китай. Искал да стане преподавател и в този момент се обучавал на това, по какъв начин да комуникира с децата. 9-годишният Шипенг описа, че от Китай е запомнил изобилието от вкусна храна. Любимото му ядене прилича станимашките сармички. То съдържало ориз, месо и подправки, полуобвити в бамбукови листа, след което се сваряват. През свободното си време китаецът рисува. Обича да изобразява китайски блестя, дървета и планини, морета, птици и други. В Китай той е упражнявал плуване, баскетбол и карате. А в Асеновград поддържа спортния си дух, като посещава Градския басейн, с цел да упражнява уменията си по плуване. Няма самообладание да стартира новата образователна година и още веднъж да е с приятелите си в класната стая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР