Срещаме се с Мария Белчева - кмет на Куклен. Пред

...
Срещаме се с Мария Белчева - кмет на Куклен. Пред
Коментари Харесай

Кметът на Куклен Мария Белчева: COVID-19 не успя да прекъсне инфраструктурните планове

Срещаме се с Мария Белчева - кмет на Куклен. Пред Actualno.com описа по какъв начин се оправя една община с по-малък размер в спешната обстановка, подбудена от коронавирусната пандемия. По думите на Белчева, епидемиологичната конюнктура не е съумяла да приключи инфраструктурните проекти , само че е нарушила главно културният календар на града.
Как се оправя град Куклен с епидемичата конюнктура - хората съблюдават ли наложените ограничения, има ли сигнали за нарушаването им, по какъв начин общинската администрация стимулира жителите да пазят себе си и близките?
Всички разбираме, че обстановката с COVID-19 е прекомерно стресираща и изисква смяна на проектите, само че когато запазим успокоение и дружно предприемем нужните ограничения, ще съхраним себе си и хората към нас. Гражданите на община Куклен демонстрират високо равнище на гражданска отговорност и взаимност, за което им благодаря. В Куклен е умерено и под надзор, а Общинският спешен щаб е в 24-часова подготвеност при потребност. В непрекъснат контакт сме с Областния спешен щаб и с новосъздадения Мобилизационен щаб на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. До всички обекти се свеждат заповедите на министъра и на Областния спешен щаб, както и инструкциите от РЗИ - Пловдив, против автограф. Всички заповеди се разгласяват на уеб страницата на общината и на страницата в обществените мрежи.
Миенето на уличната мрежа продължава, както и дезинфекцията на публични места и институции, паркове и градинки. При инспекциите откриваме, че наредбите се съблюдават прецизно. В комерсиалните обекти има пропускателни режими, а клиентите са на повече от 1,5 метра разстояние, както е по заповед. Служителите употребяват маски и ръкавици. Има сложени диспенсъри с дезинфектант. Още при започване на изключителното състояние разпоредих да се образуват работни екипи за инспекция спазването на ограниченията по заповедта на министъра на опазването на здравето и решението на Областния спешен щаб. Екипите са от общински чиновници, като единият от тях прави периодически инспекции на работодателите на територията на град Куклен по отношение на обезпечаване на защитни средства на служащите и съблюдаване на здравно-хигиенните условия в работните и санитарните пространства. Другият екип прави периодически инспекции на работещите търговски обекти на територията на Куклен по отношение на обезпечаване на защитни средства на служащите и клиентите, съблюдаване на избраната отдалеченост и брой гости, както и на здравно-хигиенните условия в обекта и санитарните пространства. Кметските наместници в общината правят инспекциите на работодателите и комерсиалните обекти на територията на съответните обитаеми места. Организирахме екипи за закупуване на артикули и медикаменти за всички поданици, сложени под карантина.
Екипите от общински чиновници одобряват поръчки също и от самотни възрастни хора и от жители с увреждания. Услугата обезпечава закупуване на хранителни артикули и медикаменти, както и възнаграждение на комунално-битови разноски и се реализира със средства на нуждаещите се. Не останахме безучастни и към потребностите на хората на първа линия в изискванията на разпространяващата се коронавирусна зараза. Искахме да сме солидарни и да дадем своя принос, с цел да бъдат задоволени потребностите на медицинските експерти и здравните заведения от персонални защитни средства. Благодаря и на локалния парламент в Куклен, който единомислещо одобри предлагането ми за разпределяне на 5 000 лв. от общинската каса за закупуване на 471 персонални защитни средства , представляващи защитни дрехи от най-голям клас, с цел да ги дарим на медицински лица. 100 от специфичните костюми бяха за застраховане потребностите на медиците, работещи на територията на община Куклен. Другите 371 бяха дарени на Областна администрация - Пловдив за систематизиране в болничните заведения.
Поради изключителните условия, нямаше по какъв начин да отбележим 24-ти май и Деня на детето на площада, както всяка година. Затова организирахме онлайн състезания за децата. С фото състезанието „ Забавление по време на карантина “ и рецитаторския конкурс под надпис „ Солунските братя “ целяхме времето, прекарано у дома, да може да бъде оползотворено в творчество.
Какви са по-важните планове, които предстоят за осъществяване в общината, кой е най-мащабният и в какво се показва той, попречва ли епидемиологичната конюнктура реализирането им?
Епидемичната конюнктура по никакъв метод не попречва осъществяването на плануваните инфраструктурни планове. Единствено сме подвластни от метеорологичните промени на времето. Стартира ремонтът на 6 улици в Куклен. Това са „ Пейо Яворов “, „ Демокрация “, „ Добри Чинтулов “, „ Хаджи Димитър “, „ Никола Вапцаров “ и „ Тодор Каблешков “. Шестте пътни артерии в Куклен ще бъдат напълно актуализирани с построено отводняване, бордюри, тротоари. Процедурата по желание на реализатор завърши и в случай че няма подадени тъжби в административния период, строително-ремонтните действия ще стартират незабавно. Междувременно завършваме реорганизация на улица “Бяла църква “ в общинския център с дължина 170 метра. Ремонтът включва замяна на остарялата водопроводна мрежа, изцяло газифициране, нови бордюри, тротоари и изцяло асфалтиране. Финансирането е на стойност към 140 000 лв. и е обезпечено напълно с целево финансиране от държавния бюджет.
Паралелно се построиха и 2 подпорни стени по пътя Яврово - Добралък. Ремонтът включваше създаване на подпорни стени, канавки и дренажи, преасфалтиране на отремонтирания сектор и е част от спешно възобновяване на 3 свлачища, които компрометираха огромни прави от пътя. Част от улица „ Александър Стамболийски “ в общинския център се преасфалтира изцяло, като се отстрани остарялата настилка и отначало се постави асфалт. Участъкът е сред улиците “Опълченска ” и “Иван Вазов ”. Текущият ремонт на правата с дължина 230 метра и е напълно със средства от общинския бюджет. Ремонтиран е пътят сред селата Гълъбово и Марково в частта, която е в землището на община Куклен. Подменена е напълно тротоарната настилка пред църквата „ Свети Атанасий “. След замяна на водопровода от ВиК ще започва и закърпването на част от основната улица в село Гълъбово. В ход е настоящ ремонт на улици, включващ изкърпване на компрометирани сектори и ремонт на тротоари във всички обитаеми места. Едновременно се работи на няколко инфраструктурни обекта.
Какви бяха най-сериозните проблеми, пред които се изправи община Куклен по време на епидемията от COVID-19 в страната, какви последици ще има поради това и вероятно какви ограничения е подхванала администрацията, с цел да бъдат решени?
Проблемите, свързани с изключителната конюнктура, са като за всички общини в страната. Те засягат най-много мероприятията от културния календар на община Куклен, защото не можем да позволим скупчването на доста хора на едно място. В тази връзка, отменихме всички празници и празнувания по обичайния метод, включително и годишния интернационален фестивал „ Събуди се “. Планираните и настоящи инфраструктурни планове не са спирали и продължаваме да ги изпълняваме. Апелирам изключително внимание към ограниченията да демонстрират хората от 3 съществени групи: възрастните над 60 година, жителите с хронични болести и тези с онкологични болести. Спазването на дисциплинираност, стерилизация и отдалеченост е от еднообразно значение за всички възрастови групи, за запазване на личното си здраве и това, на околните ни. Община Куклен ще продължи да ползва интензивно стерилизация на местата за необятно публично прилагане, само че персоналната отговорност на всеки един е от извънредно значение, както за предварителна защита, по този начин и за ограничение разпространяването на инфекцията. Всеки от нас би трябвало да е еднообразно виновен и порядъчен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР