Срещаме се с Камелия броени дни преди началото на новия

...
Срещаме се с Камелия броени дни преди началото на новия
Коментари Харесай

Певицата Камелия пред „Труд“: Разликата между провокативно и пошло е в поведението

Срещаме се с Камелия броени дни преди началото на новия сезон на риалити предаването „ Гласът на България “, в което тя за трета поредна година ще бъде треньор – невиждано за реализатор от нейния род. Певицата ни споделя за последните си музикални планове, проблемите на актуалния попфолк и какви са наблюденията й върху младото потомство.

– Камелия, на 24 февруари стартира новият сезон на „ Гласът на България “ по Би Ти Ви. Защо реши за трети следващ път да участваш като треньор във формата?
– Предаването има доста положителни резултати и ме поканиха да вземам участие за трети следващ път, а това е казус. Особено за попфолк реализатор си е достижение – никой не е стигал до този стадий. За мен работата във формата е авторитет и огромно наслаждение, тъй като е обвързван напълно с музиката.

– И преди си се изявявала в телевизионни продукции, била си водеща на лични излъчвания, какво е специфичното за теб в това шоу?
– Много огромна отговорност във връзка с сработване с гении, които носят музиката в себе си, само че им е нужно да построяват темперамент, театрално държание, чувство за контакт с публиката и изобщо всичко, обвързвано с това изкуство. Тази година има някои нови правила, които за първи път ще се ползват. Ще имаме да вземем за пример блок бутони, с които мога да препречвам един от моите трима сътрудници, в случай че пожелая гласа, който пее зад мен, да не отиде в тима на различен треньор, примерно Иван Лечев. Така даже и той да се обърне ще види, че е блокиран и няма право да се бори за въпросния реализатор. Това ново предписание ще важи за стадия „ кастинги на мрачно “, когато не знаем кой пее зад нас, а желаеме да се преборим за него. И в случай че участникът да вземем за пример пее рок и аз зная, че е разумно и най-вероятно ще отиде в тима на Иван Лечев, мога да препречвам сътрудника си. Така аз бих могла да имам шанса рокаджия да пристигна в моя тим. Бутонът с името на всеки от сътрудниците ми може да се употребява единствено един път и поради това би трябвало доста точно да се преценя моментът. Всички би трябвало да сме нащрек, тъй като в случай че треньорът, който блокираш, не се обърне, а ти си го блокирал, отпада твоята опция да го използваш повторно. Друга смяна, която ще забележим в идния шести сезон на шоуто, е и това, че ще имаме право единствено на една кражба, а не както до момента на две. Това е във втория стадий на надпреварата, когато всеки треньор има по 12 реализатори и половината би трябвало да си тръгнат. Преди можеше да открадна от сътрудниците ми по един и да станат още двама души в моя тим, а в този момент единствено на един. Това ме прави още по-отговорна, тъй като този човек би трябвало да има нещо, което на моите участници им липсва или да ги добавя.

– Намери ли „ попфолк гласа “, който търсеше от началото измежду новите гении?
– Все още го диря. От две години „ мрънкам “ от ефира, че диря попфолк реализатор за моя тим и се надявам тази година да са ме чули тези, които обичат да пеят този род и да се престрашат да се явят. И въпреки всичко да бъдат положителни.

– Последната ти ария „ Името ти “ стана огромен шлагер и получи съвсем напълно положителни мнения от почитателите на попфолка. На какво съгласно теб се дължи това?
– „ Името ти “ стана в моята дискография мега шлагер, какъвто аз не съм имала в последните 10 години. Такава ария, с толкоз огромно, всеобщо утвърждение и харесване, в действителност не ми се беше случвало от дълго време. Много се веселя, тъй като този план дълго го работихме всички – и текстописецът, и аранжорът, и режисьорът на видеоклипа Валери Милев, и аз самата в избора на ария. Тя е гръцка, само че ние я преобразихме до неразбираемост. Много се веселя, че хората я харесаха и ги докосна същински, тъй като това е музиката, която аз чувствам. Радвам се, че моето чувство се препокри с това на почитателите. Пея „ Името ти “ по три пъти на вечер. Много огромен е диапазонът на възрастовите групи, които я харесват – от дребни, 14-годишни фенове на моето творчество, до 50-60-годишни. Текстът на „ Името ти “ е по-лиричен и има наличие, и считам, че публиката е зажадняла за такива попфолк песни.

– Нека не забравяме и дуета ти с Гъмзата преди този момент – „ Дразни ме “, която към този момент има над 10 милиона гледания в ютюб, впечатляващо за независим реализатор като теб.
– Да, изключително когато професионалният ми канал в ютюб е дребен – единствено с 36 000 клиенти, аз направих 10 милиона гледания с „ Дразни ме “ за година и половина. Радвам се, тъй като на мен не ми се беше случвал подобен триумф от доста време и в един миг бях изгубила кондиция и предпочитание да създавам песни. Сега обаче, когато съм независим реализатор и напълно нося отговорност за всичко, което върша, някак си се пробудих. Влязох в интервал, в който ми е кеф да създавам и да сътворявам такива части. „ Дразни ме “ е по-закачлива, ориентирана повече към младите най-вече, до момента в който „ Името ти “ е същински попфолк за мен – трогателен, готин текст, аранжимент и клип.

– В края на предходната година твоето парче от 1999 година „ Луда по тебе “ завладя Сърбия. Разкажи ни за този феномен.
– Наистина е феноменално, тъй като мисля, че това се случва за първи път. Аз самата не знаех, разбрах инцидентно първо от мои познати. След това започнаха в инстаграм профила ми да валят клипчета с осъществявания на „ Луда по тебе “. В следствие разбрах, че песента е саундтрак към кино лентата „ Южен вятър “ (Juzni vetar), който сега се излъчва по българските киносалони и е огромен триумф в Сърбия – гледан е от милиони души. Включвайки я в този план, „ Луда по тебе “ става голям шлагер, популяризира се като вирус и по този начин завладя аудиторията, че изненада всички. Особено знаейки, че оригиналът е на Лепа Брена, а отсвирът е от гръцка ария. Въобще, парчето е с огромна история и в последна сметка моята версия и осъществяване се пее от сърби шовинисти. А те да пеят на непознат език си е казус. С мен се свърза продуцентът, режисьорът и сценаристът на кино лентата. Поговорих си с него и надали не ми предложи да направя присъединяване в Сърбия, тъй като хората напряко са „ полудели “ по „ Луда по тебе “.

– Какво му липсва на попфолка през днешния ден, че да не се основават класики, някои от които ти си изпяла като „ Защо повярвах “, „ Луда по тебе “, „ Огън момиче “ „ Залеза и зората “, както в предходните години?
– На попфолка през днешния ден му липсва страст и наличие. Според мен най-слабото звено в песните, които сега звучат, е текстът. Защото той е изпълнен с леки закачки и „ лафчета “, които са моментни. Те на следващия ден към този момент са в предишното и тази ария не е настояща. Това е казусът, само че всеки род си има интервали и мисля, че просто попфолкът е влезнал в някаква серия по посока на такива текстове. Дълбоко в себе си се надявам това да е краткотрайно и в действителност да можем да сътворим такива песни като „ Името ти “ от ден на ден сътрудници. Иначе като бийт, темп, аранжименти, сега има много положителни попадения в попфолка.

– Ти си реализатор, който обикаля цялата страна по участия и се срещаш непрекъснато с нови хора. Как се забавлява съгласно теб днешното потомство, което върви по нощните заведения?
– Разбиват се крепко (смее се). Както всички младежи – излизат, „ вършат се на мармалад “ и се прибират след това. Всеки има своята младост и буйни години. Разликата от преди 10 години и в този момент е в това, че главно ходихме на участия в заведения за хранене и купонът започваше по-рано. Тогава хората бяха седнали да хапнат и да пийнат вино, до момента в който ние им пеехме, имаше и хорa, имаше и балади. Сега главно хората отиват по нощните заведения. Забавата стартира след среднощ. Не е загадка, че ние започваме участията си към 2 ч. сутринта. Толкова се измести към този момент часовият пояс на развлечение, че хората посред нощите с изключение на да пийнат, да пеят и да танцуват, друго няма. Просто друго време. Ние не можем да съпоставяме едното с другото, това беше минало.

– Много българи се оплакват, че нямат пари, а в това време виждаме по какъв начин клубовете са пълни…
– Аз считам, че прекомерното недоволство е минус на българина. Когато вляза в магазина, виждам, че има всевъзможен тип храни и то на почти естествени цени. Човек, в случай че е акуратен и знае какво желае и по какъв начин да се храни, може да не се лиши от нищо и то не с огромни средства. Факт е, че прагът ни на беднотия е тъничък като лед и всеобщо пенсионерите са най-страдащите. Докато млад, работещ човек, който желае и може да работи, е смешно да се оплаква. В тази посока мога да кажа само, че проблеми имат нашите български пенсионери. Това е тъпо за хора, които години наред са работили за просперитета на нашата страна, внезапно да останат в нищото, висящи с по 200 лв. пенсия, както в тази ситуация е и баба ми, и майка ми, и доста други възрастни хора. Въпросът е, че те не се оплакват чак толкоз доста, колкото младите работещи хора. Смятам, че да мрънкаме ни е като национална линия или минус.

– Какви стъпки би трябвало да се подхващат съгласно теб, с цел да се усъвършенства обстановката?
– Мисля, че всеки човек би трябвало да носи отговорност за постъпките и дейностите си, а не постоянно да се оправдаваме с някой различен, тъй като в случай че ние сами не се стегнем и оправим, и не погледнем общо като страна и народ в една посока, а си вършим „ мръсно “ един на различен, няма метод. Разделяй и владей не води към положително. Когато има спънка да станеш и да кажеш: „ Да, тук има проблем, само че има разновидности да се реши, тъй че дайте да забележим по какъв начин да го оправим “. А ние започваме с изявленията от вида: „ Това не е наш проблем, мен това не ме визира “ и т. н. По този метод нещата няма по какъв начин да се оправят. Това е моето мнение.

– Попфолкът ли е най-лесният метод да пробиеш в шоубизнеса у нас или другите жанрове също са задоволително развити, с цел да се гради кариера в тях?
– Мисля, че да се разграничават попфолк изпълнителите от тези в арендби и попа, е остаряло мислене. Това са разнообразни стилове музика, само че на никое място няма елементарно. Не е мъчно човек да стане известен за една нощ, имайки поради, че интернет е на всички места към нас и непрекъснато можеш да бъдеш осведомен или да ти бъде ориентирано вниманието, че нещо ново се е появило. Тогава фактически човек може да стане доста прочут единствено за денонощие, с помощта на доста добра ария, която всеобщо да звучи, както в Сърбия с „ Луда по тебе “ поради един филм. Проблемът идва по-късно, когато започнеш да градиш кариера и да създадеш артикул, който да е достоверен и постоянен в творчеството и в държанието. С една ария можеш да станеш прочут, само че да се превърнеш в звезда, която години наред да задържи позициите си, към този момент не е лесна работа. И тук няма значение дали си попфолк, арендби, национален реализатор или в някой различен род.

– С половинката ти Цветин сте дружно от доста години. Какво смяташ, че е най-важното за една сполучлива връзка?
– Откритост, шерване и връзка. За мен това са неща, които са значими в една връзка, тъй като любовта е, когато обичаш другия, само че обич не е да криеш и да лъжеш, даже и в сложни моменти. Не споделям, че нещата постоянно са без спънки. Всеки има своя темперамент и схващане за живота, своите потребности и от време на време провокации, само че когато има с кого да ги споделиш и пред кого да бъдеш открит, да те познават подобен, какъвто си ти, а не да си слагаш маска пред него, тогава само любовта може да оцелее толкоз време. Интимните връзки са доста самостоятелни, само че появят ли се подозрения и съмнения или както в последно време обичам да споделям: „ Ако аз би трябвало да се замисля какво да ти кажа и по какъв начин да ти го кажа, значи ние имаме съществени проблеми “. Защото в случай че аз съм открита и приказвам това, което усещам, чувствам и желая да кажа намерено, това значи, че ние имаме постоянна връзка.

– Ти си реализатор, който обича да предизвика с визията и творчеството си. Как намираш салдото сред премерената провокация и пошлостта, която от време на време демонстрират някои представители на шоубизнеса?
– Тънка е границата. Както сред еротиката и порното е в осветлението, по този начин тук е в държанието (смее се). Разликата сред пошлото и красивото в еротична посока е в излъчването и наличието. Понякога може провокацията да е хубаво готова и все пак самото държание да е брутално и отблъскващо. Много е самостоятелно и това са тънки моменти, в които в случай че човек няма действителна визия и опит, може да залитне в другата прекаленост, пошлостта.

– Смяташ ли, че това е нещо, на което човек може да се научи или става дума за чувство, което той носи?
– Различно е. Някои имат тази мярка в природата си, при другите е нужно да се работи. Смятам, че когато човек желае да се научи, той може да го направи. Но е хубаво да попадне и в добра среда, тъй като доста постоянно даже и хора с качества попадат на несъответствуващото място и всичко отива по дяволите – гений, държание, лъчение, метод на живот и най-после образно нещата стартират да се изкривяват. Затова съгласно мен е доста значима средата. Да не забравяме, че в шоубизнеса средите доста постоянно са нечисти. За да се приказва и да се демонстрират избрани неща, те съществуват и е хубаво да се приказва за тях. Въпросът е да има смяна и тя да е към положително. Защото в провокацията няма нищо неприятно, шоубизнесът в целия свят залага на провокации и еротика. Важен е методът, по който е показана.

Нашият посетител
Камелия Вескова е родена на 10 януари в Чипровци. Завършва техникума по кожени произведения „ Димитър Денев ” със компетентност „ моделиерство ” в София. Започва музикалната си кариера през 1998 година във компания „ Пайнер ” с дебютния й албум „ Огън момиче ”. В края на 2014-а напуща компанията и продължава като независим реализатор. Била в водеща на телевизионни излъчвания, а от 2017 година е треньор в „ Гласът на България ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР