Срещаме подкрепа от Националното сдружение на общинските болници за много

...
Срещаме подкрепа от Националното сдружение на общинските болници за много
Коментари Харесай

Сдружението на общинските болници подкрепи идеи от „Визия за България”

Срещаме поддръжка от Националното съдружие на общинските лечебни заведения за доста от предложенията ни във "Визия за България ". Това разгласи през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция след срещата с представители на структурата. Тя означи, че за някои хрумвания има схващане, други остават дискусионни. "Предложената от ГЕРБ промяна не съставлява смяна в опазването на здравето и здравния модел, а смяна на финансирането и по-скоро търсене на източници за дофинансиране. Единодушни сме, че това ще натовари най-бедните хора и тези в затруднено състояние, които и в този момент имат мъчно достъп до опазване на здравето ", акцентира Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия означи, че на срещата е разисквана острата потребност от фрагменти, тъй като неналичието на лекари и медицински сестри, изключително в отдалечените места и общинските лечебни заведения, остава сериозен проблем. Нинова напомни, че едно от предложенията във Визията е страната да заплаща стипендии и по-късно приключилите медицина да са задължени да работят 5 години в България.
Обсъдени са били и високите цени на медикаментите. От сдружението са приели доста добре предлагането за понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите, както и окрупняването на поръчката за медикаменти. "Сега всяка болница си прави личен търг за социална поръчка за медикаментите. Обединихме се към разбирането, че това води до повишение на цени. Получихме поддръжка за концепцията за основаването на общ централизиран механизъм за обезпечаване на медикаменти ", разясни Нинова.
"Дебатирахме и към разновидността за промяна в опазването на здравето, която да почива на районен принцип, т. е. във всеки район да има една обща конструкция на опазването на здравето, която да обгръща доболнична помощ и болнични заведения. От сдружението одобряват предлагането като доста положително ", означи Нинова.
Мнозинството изчерпа Народно събрание като метод за водене на същински диспути и това е една от аргументите да водим извънпарламентарни съвещания, разяснява тя. "Когато се внасят вотове на съмнение, нормално се вършат математически калкулации. Искането на оставка е демократична, парламентарна форма за осъществяване на полемики по някакъв проблем в обществото. За пръв път избрахме друг метод. Правим извънпарламентарни съвещания с всички тези, които ще бъдат наранени от промяната на ГЕРБ, и представяме нашите хрумвания във "Визия за България ", разяснява Нинова. Тя добави, че вотът на надоверие ще бъде импортиран в Народно събрание при започване на идната седмица.
Много от предложенията на Българска социалистическа партия са рационални и биха могли да бъдат приложени, съобщи доктор Неделчо Тотев, ръководител на Националното съдружие на общинските лечебни заведения. Той има подготвеност ръководеното от него съдружие да добави "Визия за България " със свои хрумвания. Тотев изрази задоволството за поканата от социалистите и за опцията да се беседва по проблемите на опазването на здравето.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР