Среща с творци и граждани на тема култура проведе вчера

...
Среща с творци и граждани на тема култура проведе вчера
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов ще докаже, че общината може да направи ремонт на рушаща се сграда-паметник на културата

Среща с създатели и жители на тематика просвета организира през вчерашния ден претендентът за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов, оповестиха от пресцентъра на партията.

На срещата участва и част от екипа, създал културните политики в програмата му – проф. Александър Кьосев, Александра Стеркова, Мария Ланодова, Васил Гюров. Модератор на срещата беше артистът и претендент за общински консултант - Веселин Калановски.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов приветства присъстващите с думите: „ Много се приказва за смяна. Всички са сътрудници на смяната, даже и тези, които до момента са управлявали. Но въпросът е за каква смяна се борим. Ние се борим за културна смяна. Това значи нематериалност, професионализъм, темперамент и храброст. Само просветеният човек може да бъде същински самоуверен. Само осъзнатият човек може да има същински темперамент. От тази смяна има потребност нашата страна. Нашата страна не е инцидентно събитие. Тя постоянно се е осланяла на едно нещо - просветата. Това е темелът на България. И в случай че желаеме в този момент, през днешния ден, ние да преосновем нашите институции, нашата народна власт, нашите условия за независимост, отново оттова би трябвало да стартираме. Трябва културна смяна. “



ВеселинКалановски подсети: „ Ние се борим да създадем разделно събиране на боклуците в София и това е прелестно, само че без културата на население, което за жалост продължава да изхвърля найлонови пликчета през балконите в задния двор, огромен резултат от това разделно събиране надали ще реализираме. Ние несъмнено ще почистим за 4 години въздуха в София, превозът ще бъде поправен, само че това няма да е най-важното, това което не може да се поправи за една, две, три или четири години, е културата на популацията. За страдание последните десетилетия се работи тъкмо в противоположната посока и това е изцяло разбираемо. Защото един одушевен човек се ръководи доста по-трудно. Един човек със лично мнение не може да бъде манипулиран елементарно “.

Арх. Борислав Игнатов показа концепциите си свързани с архитектура и архитектурно завещание: „ Аз ще бъда първият кмет, който ще потвърди, че механизмът заложен в Закона за културното завещание - община да направи ремонт на рушаща се постройка монумент на културата, е вероятен. “

Според показания механизъм в случаите на безсъвестен притежател на постройка, архитектурен или исторически монумент, общината има правото да извърши ремонт, да я реставрира и да ипотекира сумата на ремонта против собствеността на постройката. Ако притежателят желае да си я откупи, ще заплати ремонта на общината и ще получи една добре реставрирана постройка. Ако просто е зарязал постройката, тя става благосъстоятелност на общината. Общината може да я разгласи на търг или да я употребява за други неща, в това число и за културни събития.

Професорът по модерна културология Александър Кьосев означи: “Трябва да си дадем сметка, че смяната в културните политики е не просто нужна, и не просто градивна, и не просто фундаментална полезност. Тя е незабавна. Тя е настояща. Защото в случай че ние не създадем нещо, то ще направи нещо с нас. По тази причина е добре, тези, които поддържат противоположните културни правила да повдигнат глас. Да приказват на тази тематика! “.



Александра Стеркова показа най-важните акценти в програмата на Демократична Българя в направление „ Култура “:

- Реформа на административния уред, оптимизация и неработещите структури да бъдат затворени, да се обединят, тъй че да могат да показват сложна услуга, или да бъдат приспособени съгласно потребностите на жителите.

- Оперативна програма „ Гробищни паркове “ и обществена помощ за траурни услуги да бъдат извадени от бранш „ Култура “.

- Да се направи разбор на активността на читалищата за тяхната оптимизация, в това число да се окаже нужното подпомагане, за развиване на културната стратегия в кварталите, отвън централната градска част (към момента бюджетът за читалища е близо 6,6 милиона).

Горните дейности ще освободят пари в бюджета за просвета, с цел да могат да се финансират културната стратегия и запазване на културно-историческото завещание.

Профилиране на общинските театри:

- За целогодишно показване на интернационално наличие в региона на изпълнителските изкуства в програмата на един от общинските театри;

- Създаване на сцена за самостоятелен спектакъл и копродукции с млади артисти;

- Създаване на първия хореографски център в страната и партньорство с Министерството на културата за развиването на подобен план, който да открива и поддържа нови гении в областта на танца;

Да бъде актуализирана Софийска градска изложба и с фокус върху актуалното изкуство.

Създаване на общинска музикална сцена, отдадена на дейните хора на София, която да показва целогодишно млади и некомерсиални музикални планове от целия свят.

Лятна културна стратегия със свободен достъп в парковете на София.

Създаване на артистичен квартал, като подкрепим напъните на самостоятелния бранш.

Подкрепа на напъните на София филм фест да бъде един от най-силните кино фестивали в района.

Освобождаване тук-там за графити изкуство и засилен контролът при непозволено разваляне на фасади с графити.

Да се усъвършенства инфраструктурата и транспортните връзки сред другите културни институти. В това число и да се пусне специфична линия, която да обслужва пътникопотока. Създаване на културна карта.

Да се усили бюджетът на Програма „ Културно завещание “, като в нея се включат и насилствените дейности на механизма за реституция и консервация на недвижимо културно завещание частна благосъстоятелност, според разпоредбите на Закона за културното завещание (чл. 76).

Да се работи с Националния институт за недвижимо културно завещание за идентифициране и предоставяне на статут на постройките – недвижимо културно завещание.

Да се надгради поддържаният от общината Регистър на паметниците в София като се включат и недвижимите монументи на културата.

Да се работи за разпространение на историята на София, включително исторически обекти, къщи-музеи и знакови местоположения.

Да се съблюдава прецизно възбраната при ново строителство да не се позволява смяна на архитектурния образ на региона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР