Среща с кмета и жители на Студено буче проведе областният

...
Среща с кмета и жители на Студено буче проведе областният
Коментари Харесай

Транспортът до Монтана - сред проблемите на Студено буче

Среща с кмета и поданици на Студено буче организира регионалният шеф на Монтана Ванина Вецина.
Тя посети селото след инспекция на монтирането на пътни знаци по републиканския път, който минава през него. Сигнализацията се слага от пътноподдържащата компания в района и е по отношение на идната възбрана за прекосяване на камиони над 12 тона.
Тежкотоварният трафик от години е измежду най-големите проблеми на жителите, само че след прекъсването на камионите, което съгласно известие на пътната организация ще се случи на 7 юли, този проблем ще отпадне. Остава различен въпрос, обвързван с превоза: пътуването до регионалния център Монтана.
Студено буче е на 5 километра от града и е с към 500 поданици. В трудоспособна възраст са към една трета от тях и множеството работят в Монтана - работните места в селото са малко и са в локалния магазин и в дребен завод за преправка на месо.
Кметът Петър Александров описа, че работещите в града пътуват до там и назад или със личен, или с т. н. „ споделен “ превоз, или употребяват таксиметров транспорт. Автобусна линия няма. Допреди две години по маршрута Студено буче - Славотин - Долна Рикса - Клисурица - Винище – Монтана, пътували рейсове от регионалния град. Преди основният път да бъде ремонтиран, положението на асфалтовата настилка е било доста неприятно и те отказали курсове. След приключването на ремонта през 2020 година, линията не е обновена.
В селото живеят над 60 възпитаници, десетина са децата в предучилищна възраст. Те посещават учебни заведения и детски градини с транспорт, обезпечен от общината. Къщи се търсят и купуват, само че немалка част от тях са изоставени. В множеството случаи те са с доста наследници и продажбата им е мъчно осъществима.
Сред преимуществата на Студено буче е относително спокойната конюнктура във връзка с закононарушенията. С водата също няма необикновен проблем – част от водопровода заменен е сменен с полиетиленови тръби по време на ремонта на основния път. По-голямата част от тръбите обаче към момента са етернитови, полагани още през 60-те години на предишния век. Няма и построена канализация, употребяват се септични ями.
В селото има черква, а жителите се гордеят с дейната работа на читалището си.
„ За първи път се случва регионален шеф да пристигна на място и да пита какви са ни проблемите “, разяснява кметът на Студено буче във връзка визитата на Вецина. В отговор тя увери него и жителите, с които се срещна, че могат да й подават сигнал за всяка неправда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР