Среща разговор в Музея по история на медицината предстои днес

...
Среща разговор в Музея по история на медицината предстои днес
Коментари Харесай

Канят варненци на среща, посветена на билколечението

 Среща диалог в Музея по история на медицината следва през днешния ден от 15:00 часа с фитотерапевта доктор Мустафа Халил. Срещата е част от план " Природно изобретателни с ателиета за здраве ". Ето какво още оповестиха за Varna24.bg уредниците от фондация ГЕЯ:

" Ще имате опция да задавате въпроси и да споделите опит с билколечението. На чаша чай, ще обменим познание за билките и тяхното приложение.

Програма: от 14 часа- на чаша чай с Кристина Вирани и Мария Смолецова, те ще показват мехлемите, които вършат от билки и естествени съставки. Надежда Радкова, оперна певица и екоактивист, ще показа обичаните си предписания.

От 15 часа - сказка с доктор Мустафа Халил, фитотерапевт.

Мероприятието се осъществя в границите на план на фондация " Гея " - " Природнокреативни с ателиета за здраве ", с финансовата поддръжка на Община Варна, дирекция " Младежки действия ".

Вход свободен! "

За идната среща участниците споделят:

Кристина Вирани: " Живея в малко село покрай Варна с моя сътрудник и децата ни. Винаги съм усещала апел да работя с растения и отвари и преди 3 години, по време на първата си бременност, започнах да групирам лични билки и да върша свои лични лекове от тях. Оттогава узнавам от ден на ден и повече за лечебните билки и тяхната приложимост всеки ден. Имаме огромна градина, където отглеждаме някои лечебни билки, а други групирам от цялата област. Ние не използваме никакви химикали в градината си и защото в селото живеят доста малко хора, мога да групирам доста чисти растения по полетата, което ми разрешава да върша доста чисти и здравословни артикули. В допълнение към чистотата за мен е доста значимо да употребявам локални съставки, билки от градината ни и покрайнините. И в случай че, да вземем за пример, нуждая се от някои масла за изработката на кремове, се пробвам да употребявам масла, създадени от българска компания с български растения. Много ме радва, че тези артикули помогнаха на толкоз доста мои другари, членове на фамилията и съседи. Те в действителност са чудодейни. Българската природа е необикновено вълшебна и могъща, доста се веселя, че пребивавам тук. Тази година направихме оцет от ябълки, сироп от цвят бъз и люляк, ликьор и чай от цвят бъз, събрахме бял равнец, коприва, шипка, дръвче, глог, глухарче, валериана, мента, лайка, маточина, направихме кремове от виолетка, невен, плантаго, лавандула... Ще се веселя да споделя всички тези чудеса с вас, тъй че ще можете да опитате някои от продуктите, които върша, и да зададете всички въпроси, които бихте желали за това по какъв начин да ги извършите сами. Ще бъде занимателно! "

Мария Смолецова: " В моето семейство билките и естествените лекове са били на висока респект от генерации. Още от напълно дребна с родителите ми, всяко лято събирахме разнообразни билки от покрайнините, както и от планината. Майка ми приготвяше най-различни чайове и смазки, за всевъзможни заболявания. Изразът `` За всяка болежка има билка " важи с цялостна мощ в нашето семейство. Като дете бях доста болнава, имах и желязонедостатъчна анемия. Винаги се чудих за какво майка ми готви толкоз доста коприва, до момента в който не разбрах, че бодливите зелени листенца са доста потребни за филтриране на кръвта. В следствие научих, че копривата има кръвоспиращо, диуретично, противоревматично деяние, въздейства благотворно върху обмяната на веществата, понижава кръвната захар, ползва се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство. Толкова доста приложения на едно само растение, а към нас има ужасно доста билки, за които даже не подозираме. С годините започнах да се интересувам и чета повече за растенията по нашите земи и признавам, че в 90% от случаите когато съм се разболявала, лекуването ми е било напълно от чайове и компреси. В забързаното ни всекидневие за жал от ден на ден забравяме за майката природа и когато някоя болест ни застигне търсим вълшебното хапче, което да ни избави за ден, два от тъгите. Истината е, че никое хапче не може, като с магическа пръчка да ни вдигне на крайници. Българската природа е доста плодородна на потребни растения, а ние даже не усещаме по какъв начин тъпчем върху най-голямата аптека. След злощастен опит с крем за лице преди години, се обринах и лицето ми стана на дребни петна. Тогава се замислих дали не мога да си сътворя мой, напълно естествен вид на крем, без непотребна химия и странични резултати. По време на първата ми бременност си купих бебешко олио за тяло на известна марка, с концепцията да предотвратя появяването на стрии по тялото. Резултатът бяха безчет доста ситни пъпчици по целия ми стомах, които сърбяха безобразно. Когато се обадих за съвет на наблюдаващия гинеколог, той най-спокойно ми изясни, че всички бременни употребили това бебешко олио са се обривали по същия метод. Как по този начин сертифицирано бебешко олио предопределено за най-малките и чувствителни кожи води до такива обриви? Това беше моментът, в който си споделих, че повече няма да си прахосвам нервите и парите за козметика, от която единствено пострадвам. Започнах да си подготвям маслени кремове за лице и тяло, пилинг лосиони за тяло, а от скоро и емулсии за измиване на разположение. "

Юлия Стоева, началник на плана: " С Кристи се запознахме преди към 4 години и след доста къс диалог с нея разбрах, че и двете еднообразно мощно и разпалено се интересуваме от Майката Природа и нейните богатства. Започнахме да споделяме познания и материали, да изпробваме и миксираме нови и разнородни предписания, и считам, че и за двете ни е извънредно потребно това другарство, прераснало в другарство. Като горди майки - Кристи на две, а аз на три - прелестни деца, надлежно нямаме доста време за нас самите и съм извънредно щастлива от обстоятелството, че успяхме да сътворим артикули, които обичам да назовавам " Мажеш и бягаш ". По-плътни, или леки, натурални формули, подобаващи както за огромни, по този начин и за дребни. С едно и също кремче можеш да се мажеш от главата до петите, както и да не пропущаме бебешките разранени дупета и детски рани. Разделихме ги на базови - с здравна устременост и по-гъста и богата консистенция и козметични кремове и смазки - с лека и ароматна основа, всички от които с невероятни качества за кожата. За нас ще е голяма наслада и най-голямо наслаждение да ви представим част от тези невероятни артикули и нямаме самообладание да отговорим на всички ваши въпроси. "

Проект “Природно изобретателни с ателиета за здраве " е с финансовата поддръжка на Община Варна и цели да сътвори положителни настройки и скъпи усещания измежду младежите и жителите за естествените продукти и да разсъни продуктивно отношение за подобряването и естетизирането на зелената система на Варна посредством зацветяване с билки, а също за повишение настройките за предприемачество и запазване на градската хармония измежду младите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР