Среща на високо равнище на премиерите и левите лидери от

...
Среща на високо равнище на премиерите и левите лидери от
Коментари Харесай

Станишев: Македонският премиер има политически кураж и воля за решаване на проблемите

Среща на високо ниво на министър председателите и левите водачи от Западните Балкани ще се състои в Албания и Черна гора. Инициативата е на президента на ПЕС Сергей Станишев и е в поддръжка на присъединението на страните от района към Европейски Съюз.

Лидерът на европейската левица събира министър председателите и ръководителите на партиите от ПЕС в района, с цел да приготвят взаимна тактика за идната среща с сътрудниците им от Европейски Съюз в София през май.

Двудневната среща, проведена от ПЕС и с семейството на Демократическата партия на социалистите на Черна Гора и Социалистическата партия на Албания, е първата сходна самодейност откакто през февруари Европейска комисия разгласява своята тактика и проект за деяние за разширението на Съюза. От ПЕС са безапелационни, че Стратегията ще придаде спомагателна скорост на интеграционния развой, в случай че страните покрият всички условия.

Станишев вижда спомагателен късмет за интеграционния развой и в напредъка в договарянията сред Атина и Скопие за името на Македония:

„ Фактът, че водачите и на двете страни са в непрекъснат контакт с нашето политическо семейство извънредно оказва помощ. Зоран Заев и Социалдемократическият съюз на Македония са членове на ПЕС, а министър председателят на Гърция Алексис Ципрас постоянно идва на нашите координационни срещи в Брюксел. Подкрепяме преговорния развой сред двете страни по всички вероятни способи. Зоран Заев показва политически кураж и воля за решение на проблемите – като образец мога да посоча от дълго време отлагания въпрос с подписването на Договора за добросъседство сред България и Македония. “

„ Бъдещето на Западните Балкани е в Европейски Съюз. Особено в този момент, откакто имаме съответно разказани стъпки, процесът на присъединение неизбежно ще се форсира. Партията на европейските социалисти постоянно е подкрепяла страните от района в тяхната евроатлантическа ориентировка. Особена заслуга за напредъка има и Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, с която разговаряхме по тематиката преди последния Съвет в Брюксел. “ - заяви при идването си в Подгорица Станишев.

В тактиката на Европейска комисия са набелязани съответни ограничения за увеличение на икономическото съдействие сред Европейски Съюз и петте страни от района – Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна Гора, както и за поощряване на партньорските връзки във всички области сред самите балкански страни.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също е измежду поканените участници в двудневната среща.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР