Среща на върха на "Нормандската четворка" /Русия, Украйна, Франция и

...
Среща на върха на "Нормандската четворка" /Русия, Украйна, Франция и
Коментари Харесай

В Елисейския дворец ще се проведе среща на върха на Нормандската четворка на 9 декември

Среща на върха на "Нормандската четворка " /Русия, Украйна, Франция и Германия/ ще се състои на 9 декември в Париж, заяви през днешния ден Елисейският замък, съобщи Агенция Франс Прес.

Перспективата за такава среща беше обсъждана по време на срещата сред френския президент Еманюел Макрон и съветския му сътрудник Владимир Путин в Брегансон, Франция, на 19 август. След това вероятността за сходна среща беше разисквана и на форума на върха на Г-7 в Биариц, във Франция. В известието през днешния ден на Елисейския замък се напомня, че срещата на върха в този формат цели да уреди спора в Източна Украйна сред украинците и проруските сепаратисти.
"Срещата ще се организира в миг, в който от лятото насам беше реализиран огромен прогрес в договарянията, което по-специално разреши раздалечаването на войските в няколко зони на напрежение и разреши да се отвори нов стадий от използването на минските договорености ", се споделя в известието на Елисейския замък.

Първата среща в "Нормандски формат " беше през 2014 година, а последната се организира през 2016 година, напомня АП. Срещата на 9 декември ще бъде първата за новия украински президент Володимир Зеленски, определен тази година с обещанието да постави завършек на спора в Източна Украйна.

Днес Зеленски е разговарял по телефона с френския президент Макрон, след което Украйна удостовери присъединяване му в срещата на 9 декември, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС. В телефонния диалог Макрон е уверил Зеленски в продължаващата поддръжка на Франция за Украйна по всички въпроси, съобщи Ройтерс. Двамата водачи са координирали подготовката за срещата на върха на 9 декември, разясни канцеларията на Зеленски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР