Среща на върха на инициативата Три морета в София. Домакин

...
Среща на върха на инициативата Три морета в София. Домакин
Коментари Харесай

Експерти за целите и приоритетите на инициативата Три морета

Среща на върха на самодейността " Три морета " в София. Домакин на двудневното събитие е президентът Румен Радев. Той ще приветства 12 свои сътрудници от европейски страни сред Адриатическо, Балтийско и Черно море, както и делегация от Съединени американски щати.

Инициативата служи като платформа за интензивно икономическо и капиталово партньорство и инструмент за привличане на вложения към Централна и Източна Европа в транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура.

През юли 2017 година главният повод на Tриморието беше даден от Тръмп, който тогава при своето първо посещаване в европейска страна - това беше Полша, той произнесе една историческа тирада, напомни в " Денят стартира " журналистът Огнян Дъскарев.

" В тази тирада някогашният американски президент приканва да се цени свободата. Предлага нещо доста практическо, като той даде подтиг на това Tриморие и даде обещание 1 милиарда $, като главният капитал на Tриморието трябваше да бъде 5 милиарда $ и Тръмп тогава ми напряко мощно усещане, че загатна България поименно още юли 2017 година, като предложи на нашата страна полутечен американски газ, с цел да се отърве от съветската енергийна самостоятелност - това е главното нещо на Триморието, което не знам за какво не се обявява, би трябвало ", сподели Дъскарев.

По думите на журналиста при ръководството на Байдър Съединени американски щати са отстъпили ненапълно от това, тъй като Байдън анулира глобите против " Северен поток " 2, който се поддържа и от Германия. За мен е необяснимо за какво настоящето американско ръководство анулира тези наказания, като през февруари тази година държавният секретар Блинкен категорично сподели, че те ще продължат, даже ще се разширят против Русия във връзка със " Северен поток 2 ". Байдън изненадващо ги анулира и за мен това е оттегляне от Tриморието, тъй че не знам до каква степен е стимулирана Америка да поддържа Триморието.

По думите на вицепрезидента на Атлантическия клуб Елена Поптодорова наличието на една " доста мощна американска група - те са може би 4 делегации " демонстрира заинтересуваността.

" Имаме една доста мощна - 13-членна делегация на Народното събрание - постоянно двупартийна, настрана от Атлантическия съвет и всички тези хора, а и бизнесът, колосите в цифровата сфера са тук у нас, те са част от тези 400 бизнеса, които ще вземат участие през днешния ден и на следващия ден ", сподели Поптодорова.

Вижте още във видеото.

Днес можете да гледате специфичното студио на Българска национална телевизия, отдадено на самодейността " Три морета ". Гости на Поли Златарева ще бъдат водещи анализатори. Предаването стартира в 13.00 часа и до 15.30 часа в него ще можете да видите онлайн и началото на бизнес форума в границите на самодейността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР