Среща между началника на отбраната адмирал Емил Евтимов и председателя

...
Среща между началника на отбраната адмирал Емил Евтимов и председателя
Коментари Харесай

Шефът на Военния комитет на ЕС декларира нови заплахи за сигурността на ЕС след пандемията

Среща сред началника на защитата адмирал Емил Евтимов и ръководителя на Военния комитет на Европейския съюз ген. Клаудио Грациано се състоя през днешния ден в Министерство на защитата. Двамата са разискали военните задачи, цели и бъдещето на защитата на фона на измененията, наложени от пандемията от ковид. Това стана ясно от техните изявления по време на конференция.

Срещата е била планувана за месец април 2020 година, само че отсрочена поради пандемията в международен мащаб.
 НАТО организира среща на върха на 14 юни в Брюксел - разискват Русия и Китай
НАТО организира среща на върха на 14 юни в Брюксел - разискват Русия и Китай

Руската експанзия е част от дневния ред

Обсъдихме значими въпроси за приноса на въоръжените ни сили към общата ни политика за сигурност и защита . Наблюдават се от ден на ден закани за европейския ред и сигурност, както и повишаване на споровете до границите на Европейски Съюз, стартира Евтимов. По думите му, динамичността в ситуацията на сигурността в международен мащаб постанова преосмисляне на цели както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО.

Обсъдени са и настоящи въпроси от военния комитет на Европейски Съюз, засягащи обособени райони сигурността , както и създаване на документа " Стратегически компас ". Анализирани са въпроси по развиване на военни интервенции и задачи военното съдействие с НАТО.
 В Русия: Изгонване на съветските дипломати от страните от Европейски Съюз и НАТО ще докара до рецесия
В Русия: Изгонване на съветските дипломати от страните от Европейски Съюз и НАТО ще докара до рецесия

Слуцки се надява и на капка политическа мъдрост, а историята да се повтори под формата на фарс, не с драматичен свършек

Относно стратегическия разговор на защитата на Европейски Съюз имаме общо схващане , Военният комитет на Европейски Съюз би трябвало да остане директно зает, за документите, които ще залегнат в Стратегически компас, изясни още българският военачалник. Той посочи, че военното съдействие сред Европейски Съюз и НАТО е значимо направление в работата за в бъдеще , както и за взаимната работа за военна подвижност и взаимоотношение при задачи и интервенции в отговор на рецесии.

" От военна позиция е значимо да се правят коридорни дейности като Черноморския район и Западните Балкани , обсъдихме и значимостта на Транспортен кулоар номер 8 в полза на НАТО и Европейски Съюз ", добави адмирал Евтимов.

Ген. Грациано от своя страна добави, че се е срещнал и с министъра на защитата и с шефа на Генералния щаб, с които са разисквани редица въпроси за сигурността и защитата .
 Русия и НАТО натрупат кораби в Черно море
Русия и НАТО натрупат кораби в Черно море

Подкреплението съответства с дислоциране на съветски войски до Украйна

" От експлоадирането на пандемията въоръжените сили са ангажирани с оказване на помощ и поддръжка за националните управляващи за преодоляване на пандемията . Запознат съм с приноса на Българската войска в битката с пандемията и той е високо оценен. България и Европейски Съюз работят един до друг от 2007 г насам . Ключова роля играе страната ви - в Западните балкани, както и в приноса за задачите на Европейски Съюз, подготвителни задачи на Европейски Съюз, българските военни заемат длъжности в звеното за интервенции на Европейски Съюз и моя кабинет ", изясни генералът.

Той проучва интернационалната конюнктура, която " продължава да се утежнява, а " светът след пандемията ще е по-малко сигурен от света , в който сме живели преди този момент ".

Ген. Грациано чака нови провокации от Северния до Южния фланг и Източната граница на Европейски Съюз.
 Русия разгласи страните от НАТО за васали на Съединени американски щати
Русия разгласи страните от НАТО за васали на Съединени американски щати

А Полша е " същински васал, който се пробва да не изостава от огромния брат "

" Обсъдихме трендовете и заканите през Черно море и района. Във времената на пандемията е значимо да се подчертае смисъла на кулоар номер 8 за доставките на сериозно значими товари и други въпроси от региона на защитата на Европейски Съюз .

Този кулоар свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България. Ситуацията в Източния район продължава да бъде напрегната и би трябвало да останем ангажирани за отбрана на границите - и против новите, и старите провокации. Важни са и задачите и интервенциите в помощ и поддръжка ", заключи ръководителя на Военния комитет на Европейския съюз ген. Клаудио Грациано.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР