Средствата за целеви помощи за отопление ще бъдат увеличени с

...
Средствата за целеви помощи за отопление ще бъдат увеличени с
Коментари Харесай

Вижте с колко увеличават помощите за отопление



Средствата за целеви помощи за отопление ще бъдат увеличени с 40 млн. лева С тази мярка ще се компенсира нарастването на цените на енергоносителите и на останалите артикули по веригата, в това число стоките от първа нужда. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в отговор на депутатски въпроси в границите на парламентарния надзор.

По отношение на най-бедните групи от популацията работи европейска стратегия за храни от първа нужда. Около 340 000 души получават хранителни пакети по тази стратегия, сподели Петков. По думите му другата сполучлива мярка, която покрива 50 000 души, е обезпечаване на топъл обяд от публични трапезарии.

Темата за енергийната беднотия не би трябвало да се взема решение единствено с целевите помощи за отопление, още повече че липсва призната ясна формулировка, сподели министърът. Според него е належащо да се направи изчерпателен обзор и установяване на детайлите на енергийната беднотия и проблемите, свързани с нея в българските условия. Дефиниране на енергийна беднотия на ведомствен принцип няма да докара до намиране на най-точните отговори за решаването на този сложен въпрос, счита Петков. По думите му помощите са единствено средство за притъпяване на остротата на бедността, само че не и средство за изваждане от беднотия.

По отношение на покачване на цените на храните Бисер Петков съобщи, че инфлацията от 3.5 % е надалеч под междинния ритъм на повишаване на заплатите на работещите, което означавало, че действителните трудови приходи нарастват изпреварващо. Допълнителен позитивен резултат върху приходите оказва растежът на минималната работна заплата, която от 1 януари 2018 година е 510 лева Нарастването на минималната работна заплата ще способства за повишение на виталното ниво на най-нископлатените служащи и понижаване на риска от беднотия.

Програмата на държавното управление и средносрочната бюджетна прогноза планува през идната година минималната работна заплата да нарасне, сподели министърът. Увеличението на пенсиите с 3.8 % от 1 юли 2018 година също досега компенсира инфлацията. На този стадий плановете демонстрират, че от 1 юли 2019 година пенсиите ще бъдат увеличени с 5.7 %, което също изпреварва растежа на прогнозната инфлация, сподели още той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР