Средствата ще могат да се изпозлват за преодоляване на ефектите

...
Средствата ще могат да се изпозлват за преодоляване на ефектите
Коментари Харесай

България получава 5 пъти повече пари за енергийния преход. Какво следва от това?

Средствата ще могат да се изпозлват за превъзмогване на резултатите от закриването на въглищните централи и въгледобива.

© Цветелина Белутова През седмицата стана ясно, че Европейската комисия ще усили общия бюджет на показания през януари Фонд за обективен преход в енергетиката (Just Transition Fund) от 7.5 на 40 милиарда евро. Мярката е част от цялостния пакет за реакция след резултатите от ковид и затвърждава позицията на Брюксел, че икономическото възобновяване на Европейски Съюз би трябвало да се случи точно посредством осъществяването на така наречен Зелена договорка.

При разпределението на новия бюджет по фонда средствата за България се усилват доста - над пет пъти. От в началото плануваните 458 млн. лева дотацията ще стане малко над 2.69 милиарда евро. Това, без подозрение, е огромен скок, само че въпросът е защо тъкмо могат да се употребяват тези пари и какви ще са изискванията за приемането им. При първичния вид беше належащо България да влага във Фонда за обективен преход още 1.25 милиарда евро от към този момент избраните за страната кохезионни фондове (бъдещите оперативни програми) и от държавния бюджет. Сега е допустимо тази сума също да се усили, което значи, че София ще бъде принудена да употребява огромна част от евросредствата си за климатични политики, вместо за пътища да вземем за пример.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се финансира

За да се възползват от средствата от фонда, страните членки би трябвало да изготвят специфични проекти за промяна на районите, които са най-засегнати от енергийния преход. Те би трябвало да са съгласувани с Европейската комисия по сходство на оперативните стратегии, посредством които се отпускат средствата по структурните фондове на Европейски Съюз.

Първоначално се смяташе, че България ще предложи единствено районите на Стара Заога и Перник, които несъмнено ще са най-засегнати от откриването на въглищната енергетиката. По информация на " Капитал " обаче в този момент желанията са по-различни - да се кандидатства с повече райони (поне 11), с цел да не се получи свръхинвестиране на средства на едно място. А и опциите за потреблението на тези дотации са прекомерно лимитирани.

Предвидено е Фонда за обективен преход да финансира три посоки: запазването и основаване на нови работни места в засегнатите райони (например помощ за предприятия да понижат излъчванията си), преквалификация на заетите, както и справяне с екологичните и инфраструктурните последствия от енергийния преход (например рекултивация на мини). Или казано в резюме: средства няма да може да се употребяват непосредствено за вложения в нови енергийни мощности, а по-скоро цели туширане на обществените последствия от енергийния преход.

Голямата разлика при този фонд е, че той ще разреша грантове да се насочват и за вложения в частни предприятия - нещо, което в този момент не е разрешено по разпоредбите на кохезионните фондове. Това ще помогне на въглеродно интензивни промишлености - да вземем за пример производството на цимент в България, да модернизират активността си, тъй че да са по-малко наранени от предстоящото повишаване на цената на правата за излъчвания на парникови газове. Едно от решенията е прекосяването на природен газ.

Още за енергийния преход

Освен Фонда, пакетът по Зелената договорка на Европейски Съюз включва още скица за обективен преход в границите на InvestEU и Механизъм за разпределяне на заеми в обществения бранш. По тях страните членки също ще могат да получават друго финансиране, не безплатно, за други цели. Досегашните калкулации демонстрират, че за България по тези линии ще са налични до 4.5 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР