Средствата ще бъдат получени по проект Проектът на Община Русе

...
Средствата ще бъдат получени по проект Проектът на Община Русе
Коментари Харесай

Община Русе ще получи над половин милиона лева за дигитализация на културно наследство

Средствата ще бъдат получени по план

Проектът на Община Русе „ Опазване и разпространение на културното завещание посредством цифрово предпазване и показване “ е утвърден за безплатно финансиране. Средствата ще бъдат получени по Програма РА14 „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година, процедура за даване на безплатна финансова помощ на Първа покана на Резултат 1 „ Подобрено ръководство на културното завещание “, Подрезултат 1.2 „ Дигитално налични обекти на културното завещание “, оповестиха от общината.

Проектът е по концепция на Община Русе, а цената му е 525 355,96 лева със период за осъществяване 24 месеца от сключване на контракта.

За реализирането на плана Община Русе ще си партнира с главните културни институции в града - Регионалния исторически музей, Драматичен спектакъл "Сава Огнянов ", Куклен спектакъл – Русе, Общинския културен институт "Художествена изложба ", Държавната опера, Регионалната библиотека "Любен Каравелов ", Възрожденско читалище "Зора 1866г. ", Националното учебно заведение по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов “, а също и с Националния музей в Лихтенщайн.

В рамките на плана културните институти ще си сътрудничат за запазване и възстановяване изискванията за достъп до културно завещание посредством неговото дигитализиране и атрактивно показване. За задачата ще бъде основан Център за цифровизация. Акцентът на плана ще бъде съхраняването и популяризирането на историята на Русе, бурното развиване на града и оживения културен живот през годините. Ще бъдат цифровизирани над 30 хиляди фотоси, документи, плакати, афиши, картички, стратегии, публикации, пиеси, картини, костюми и други културни и исторически артефакти. Те се съхраняват в архивите на Община Русе и културните институции.

Дигитализираните полезности ще бъдат налични за всички на основаната платформа.

С помощта на плана културното завещание на Русе ще може да се включи в общоевропейския културен продан, представяйки самобитността на района.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР