Средствата са платени след падането на ограничението, което Кирил Петков

...
Средствата са платени след падането на ограничението, което Кирил Петков
Коментари Харесай

Строителите с инхаус договори за "Хемус" получиха нови плащания от служебния кабинет

Средствата са платени след рухването на ограничаването, което Кирил Петков наложи на Гроздан Караджов Действията са аргументирани с положителни планове за оживление на блокирания обект Парите обаче отиват в познати компании с инхаус контракти за доставка на материали
Точно месец откакто в съда падна заповедта на някогашния министър ръководител Кирил Петков, с която той забрани на Министерство на регионалното развитие и тогавашния министър Гроздан Караджов да прави разплащания над 900 хиляди лева, служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков стартира с харченето. По-интересното е, че подредените заплащания са към компаниите, които са взели участие в строителството на 1, 2 и 3 лот на автомагистрала " Хемус ".

От Министерство на регионалното развитие потвърдиха пред " Капитал " за осъществени две заплащания към, през този месец на обща стойност 34.6 млн. лева с Данък добавена стойност. Едното е за сектор 2, който е от пътен възел " Дерманци " до пътен възел " Каленик ", а другото за сектор 3, който е от пътен възел " Каленик " до пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч.

По думите на министър Шишков това се прави, " с цел да се извадят тези инфраструктурни обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали ". Според него, строителството на автомагистралата е било спряно поради забавени заплащания към строителите.
Реклама
Всъщност обаче става дума противоречивите инхаус контракти,, и които се ревизираха от Министерство на вътрешните работи по времето на Бойко Рашков. И тъкмо проблемите с инхаус договорите бяха повода строителството на автомагистрала да бъде спряно.
Истина или не
" Средствата за строителството на автомагистрала " Хемус " е празна, а заплащанията ще бъдат възобновени, когато се реши казусът с инхаус договорите ", съобщи през май някогашният министър на районното развиване Гроздан Караджов.

Четири месеца по-късно (и едно ново служебно държавно управление в допълнение) нищо по проблемите с инхаус договорите не се е трансформирало. Но все пак по същите тези контракти се направиха нови разплащания.

Нещо повече - през днешния ден в свое изявление за БНР, министър Шишков загатна, че по договорите за строителството на лотове 7 и 8, по които са осъществени в такива размери, че в случай че средствата по тях бяха в действителност вложени в строителството на вероятните за осъществяване сектори, ситуацията с инфраструктурата можеше да бъде напълно друго.
Реклама
" Раздават се едни пари, там където не може да се строи, а не се дават там, където може да се строи ", сподели Шишков имайки поради, че за лотове 7 и 8 няма подготвени планове и разрешителни за градеж, за разлика от лотове 2 и 3. Но в действителност компаниите, които получиха следващите заплащания от страната са и част от тези, които имат получени предплатени суми по договорите с " Автомагистрали ".
Кои са те
Според получената от Министерство на регионалното развитие информация досега за строителството на сектори от 1 до 6 по контракт на АПИ с " Автомагистрали " са изплатени 891 млн. лева с Данък добавена стойност.

Не получихме съответен отговор от Министерство на регионалното развитие за компаниите, които са получили последните заплащания за лот 1 и 2 на автомагистралата, само че източник на " Капитал " показа, че това са тъкмо избрани компании. " Вчера и оня ден имаше заплащания към компании, доближени до някогашния министър Николай Нанков, а към други не, макар, че те също са изпълнявали действия по същите прави и сектори ", показа източник, поискал да остане неизвестен.

" Повечето компании са за контракт за доставка, те въобще нямат строителна активност по договорите си ", показа още той. Справка на " Капитал " също потвърждава, че съвсем половината от подписаните контракти за осъществяването на лот 1 и 2 са контракти за доставки. А данните за платените задатъци, с които " Капитал " разполага, демонстрира, че компаниите с контракти за доставка на материали и наем на машинизация (така е маскирано действителното строителство) са " Хидрострой " за сектор 1 и " Автомагистрали Хемус " за сектор 2.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР