Средствата от т.нар. Сребърен фонд (Държавния фонд за гарантиране устойчивост

...
Средствата от т.нар. Сребърен фонд (Държавния фонд за гарантиране устойчивост
Коментари Харесай

Правителството пак реши да не рискува да увеличава средствата в Сребърния фонд

Средствата от така наречен " Сребърен фонд " (Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система) няма да бъдат вложени в пазарни принадлежности, а ще останат на депозит в Българска народна банка или под формата на други принадлежности по сметки в Българска народна банка. Това излиза наяве от решение на държавното управление на днешното съвещание.
Министерският съвет изяснява, че няма да има влагане на парите, тъй като " актуалните пазарни условия не допускат реализирането на висока рентабилност при мечтаните ниски равнища на капиталов риск ".
Припомняме, че концепцията на Сребърния фонд беше да бъде трупан спомагателен актив посредством пазарна активност за по-голяма непоклатимост. Сребърният фонд беше основан с част от остатъка в бюджета през 2007 година, като трябваше да подкрепя пенсионната система след 2018 година. Впоследствие беше признат закон, в който се показва от какви източници на доходи ще бъде захранван и по какъв начин може да бъде ръководен. В него би трябвало да влизат парите от приватизация, от концесии, както и 25% от остатъка в бюджета, в случай че има подобен. Пак по закон до 70% от средствата могат да се влагат в акции на страни - членки на Европейски Съюз, до 30% в акции на трети страни и до 30% в облигации.
През предходната година в. " Сега " писа, че постъпленията по фонда напълно понижават. В Закона за държавния бюджет за тази година беше планувано да не се внасят пари от концесията на Летище София в Сребърния фонд, поради което президентът Румен Радев сезира Конституционния съд. А с днешното решение държавното управление следва призната към този момент тактика, като през днешния ден утвърди два документа в рамките ѝ - Дългосрочната капиталова политика на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система и Средносрочната тактика за вложение на средствата на Фонда за интервала 2020-2022 година
" Одобреният закостенял метод подсигурява минимизиране на отрицателните резултати и деянията на волатилност на интернационалните финансови пазари. Това, от своя страна, подхожда на настоящата пазарна среда и води до отбягване на риска от понижаване средствата на Фонда, което е недопустимо от позиция на главната му функционалност ", споделят от Министерски съвет.
Двата стратегически документа ще бъдат обновени годишно, в сходство с трендовете на финансовите пазари и при оценка на риска. Този метод разрешава своевременното и съответно предефиниране на капиталовата политика и средносрочната тактика на Фонда при настъпили промени в пазарната среда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР