„Средствата, които отпуска правителството, отиват пряко при хората. Парите се

...
„Средствата, които отпуска правителството, отиват пряко при хората. Парите се
Коментари Харесай

Борисов: Отпуснатите от правителството средства отиват пряко при хората и за общини

„ Средствата, които отпуска държавното управление, отиват директно при хората. Парите се дават за водоснабдяване, канализация, учебни заведения, обучение, спорт, паркове и то в общини, където кметовете са от целия политически набор. Точно по този начин ще продължим да работим и да оказваме помощ ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на постоянното съвещание на кабинета, на което държавното управление отпусна 8,7 млн. лева по бюджетите на общините Лесичово, Белово, Смолян, Плевен, Радомир, Мездра, Сливен и Болярово.
Премиерът Борисов акцентира, че интензивно ще продължи поддръжката за всички общини в България, а в последните години се слага акцент върху финансирането на планове, значими за жителите на Северозапада, Севера и Родопите.

„ Грижата към общините на държавното управление постоянно е била съответна и точна, отчитаме проблемите на дадените обитаеми места и с всички наши решения сме се старали да подобрим изискванията, в които живеят хората ", означи министърът на финансите Кирил Ананиев по време на съвещанието. Ананиев добави, че Министерският съвет продължава да поддържа с финансова помощ също построяването и ремонтите на християнски храмове и манастири в страната.
От отпуснатите от държавното управление средства през днешния ден 786 000 лв. са планувани за община Лесичово, с които ще се извърши главен ремонт на улични мрежи на територията на селата Динката и Калугерово. „ Доста планове се извършват в нашата община. Имаме огромна потребност от ремонт на инфраструктурата. Сериозен ремонт не е имало дълги години и тази помощ ще ни е добре пристигнала ", съобщи пред премиера Борисов кметът на община Лесичово Серьожа Лазаров.

С 1 200 000 лева Министерският съвет подкрепя община Белово за реализирането на главен ремонт и възобновяване на централната градска част на града. Кметът на Белово Костадин Варев посочи, че със средствата ще се обнови и преобрази центърът на града и ще се улесни достъпът до автогарата и жп гарата.
Третата подкрепена община от държавното управление с 285 000 лева е Смолян. Със сумата ще се извърши ремонт на покрива на постройката на Родопския трагичен спектакъл. „ Нашата община е високопланинска и имаме 86 обитаеми места, 486 км е общинската пътна мрежа без улиците на селата и града ", означи кметът на Смолян Николай Мелемов пред министър-председателя Борисов, наблягайки смисъла на всяка една финансова поддръжка от страна на държавното управление.
656 000 лева се отпускат на община Плевен за консервация и реституция на Къща-музей „ Цар Освободител Александър II " и на Параклис-мавзолей „ Св. Георги Победоносец ", както и за ремонт на улица „ Генерал Скобелев " в границите на съвещанието на Министерския съвет. Кметът на града Георг Спартански подчертава, че Плевен е туристически град и разчита на туристическите потоци. „ С отпуснатите средства ще осъществяваме първия стадий на плана за възобновяване на инфраструктурата. В момента довършваме и водния цикъл ", посочи Спартански. Кметът изрече признателност към кабинета, защото предходната година бе трансферирана част от естествен парк Кайлъка на общината и бяха обезпечени средства за поддържането, което жителите правят оценка.
По бюджета на община Радомир ще бъдат преведени 1 568 000 лева за реорганизация, съоръжение и обзавеждане на многофункционална спортна зала в града. „ Преди 15 години новопостроената спортна зала беше разрушена, от този момент сме без спортна зала ", уточни кметът на Радомир Пламен Алексиев. Той посочи, че волейболът е с обичаи в Радомир, а с една реконструирана спортна зала ще се даде опция за провеждането на съществени спортни мероприятия в града.
За община Мездра държавното управление отпусна 1 606 000 лева, с които ще се извърши ремонт и реорганизация на водопроводи и улици в обитаемоте места на общината. Кметът на Мездра Иван Аспарухов акцентира, че посредством Оперативната стратегия „ Региони в напредък " бе усъвършенствана инфраструктурата в общината. „ Сега ще се усъвършенства водоснабдяването ", сподели Аспарухов и добави, че в това време се работи за възстановяване на положението на обитаемоте места по периферията на общината. „ Средствата към Северозапада потекоха. Усилено се работи и по пътя Ботевград-Мездра ", добави кметът Аспарухов.
В рамките на съвещанието на Министерския съвет за община Болярово бяха отпуснати 816 600 лева за реорганизация на ул. „ Младежка " в града. „ Тази помощ е за улица, където живеят младежи - 50 фамилии. Това е извънредно огромна помощ ", акцентира кметът на Болярово Христо Христов. Той посочи, че за развиването на региона от основно значение е и направената реорганизация на компресорната станция „ Странджа ", където доста хора намират работа.

С 1 785 000 лева бе подкрепена община Сливен за създаване на две спомагателни учебни здания за Профилираната природо-математическа гимназия „ Добри Чинтулов " и Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „ Захарий Стоянов ". Премиерът Борисов акцентира, че в центъра на града се намират трите най-големи учебни заведения и в центъра се построява физкултурен салон за едно от тях и по тази причина през днешния ден се отпускат средства, с цел да разполагат и другите две учебни заведения с физкултурни салони. Кметът на Сливен Стефан Радев осведоми, че 1500 деца учат в двете най-стари гимназии. „ Ще поставим всички старания да създадем 2 красиви и функционални салона ", сподели Радев. „ Да извършите такива салони, че да им се радват родителите. Хубаво е да се учи математика и физика, само че и придвижването и спортът имат голямо значение за децата ", подчертава министър-председателят Бойко Борисов.

В рамките на съвещанието на кабинета бяха отпуснати също 600 000 лева за доизграждане на манастирския комплекс „ Света Троица " в местността Кръстова гора.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР