Средствата, които българските граждани трябва да отделят при почивка в

...
Средствата, които българските граждани трябва да отделят при почивка в
Коментари Харесай

Скъпият ток изстреля още повече разходите за почивка на българите

Средствата, които българските жители би трябвало да отделят при отмора в България и в чужбина, нарастват през последните месеци на 2021 година В края на предходната година те са доста по-големи и по отношение на 2019 година, когато туризмът бе в апогея си. Всъщност цялата 2021-а мина под знака на по-високи разноски. Увеличение се наблюдаваше още през второто тримесечие., а наклонността продължи и през третото.

Един от водещите фактори е невъзможността на хотелиери и ресторантьори да се оправят с високите сметки за ток. Бизнесът се оплака неведнъж, че държавните помощи не са задоволителни и че единственият излаз от обстановката е нарастване на услугите в интервала на деен зимен сезон. Най-вероятно наклонността ще засегне и лятната отмора.

Данните на Национален статистически институт сочат, че през последните три месеца на 2021 година междинният разход при пътешестване с персонална цел в страната пораства с към 46 лева по отношение на същия интервал на 2020 година, достигайки до малко над 208 лева Разходите при пътешестване в чужбина също се усилват – с към 71 лева по отношение на 2020 година, достигайки до малко над 625 лева в края на предходната година.



Увеличението по отношение на 2019 година е надлежно 36 лева при пътешестване в страната и 80 лева при пътешестване в чужбина.
Разходите при командировки в страната и чужбина
При командировките няма особена смяна. Данните на Национален статистически институт сочат, че през последните тримесечие на 2021 година разноските на едно лице за професионално пътешестване са приблизително 185.66 лева в страната и 1 065.60 лева в чужбина

Интересен е фактът, че по отношение на 2020 година има понижение с към 10 лева на разноските, нужни за командировка в страната. Увеличение се следи при средствата, нужни за професионално пътешестване в чужбина – по отношение на 2020 година те нарастват с към 25 лева

Запазва се наклонността от 2019 година и 2020 година, при която за храна туристите в чужбина заплащат по-малко, в сравнение с в България. За превоз обаче харчовете в чужбина са по-големи, в сравнение с у нас. В структурата на разноските по тип с максимален условен дял в страната са тези за храна – 37.1%, до момента в който в чужбина са разноските за превоз – 38.1%.


Лоши вести за туроператорите и туристическите организации
Данните на Национален статистически институт сочат, че през последното тримесечие на предходната година, туристите все по-малко употребяват услугите на туроператор или туристическа организация при образуване на пътуванията в страната и в чужбина. Вече едвам 20 на 100 от пътуванията в чужбина се провеждат от такива. През предходните години за почивки в чужбина всеобщо българските туристи избираха да се доверят на услугите на туроператорите.



Като независими са били регистрирани 1 020.4 хиляди или 96.4% от общия брой персонални пътувания. Относителният дял на независимите пътувания без резервация в страната е 97.1%, а на тези в чужбина – 79.7%.
Целите на пътуванията
През обсъждания интервал към 800.4 хиляди български жители са осъществили туристически пътувания. Преобладаващата част от тях – 93.9%, са пътували единствено в страната, 5.3% – единствено в чужбина, а 0.8% са пътували както в страната, по този начин и отвън нея. През 2020 година множеството хора се притесняваха да пътуват поради ковид, само че през 2021 година очевидно този боязън наподобява преодолян. Общият брой на пътувалите лица нараства с към 69.7%.



И макар че има известно възстановяване, туристическите пътувания към момента не могат да доближат рекордните равнища от 2019 година Тогава 1 302.5 хиляди български жители са пътували.

По-голяма част от туристическите пътувания в страната са били за посещаване на близки – към 52.9%, до момента в който в чужбина към 32.4% са пътували за отмора и екскурзия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР