Средновековните монголски жени трябвало да бъдат силни. Докато мъжете били

...
Средновековните монголски жени трябвало да бъдат силни. Докато мъжете били
Коментари Харесай

Преди да се ожениш – Победи! Как монголската предводителка Хутулун избрала съпруга си

Средновековните монголски дами трябвало да бъдат мощни. Докато мъжете били на поход или лов, съпругите трябвало да могат да се грижат за себе си, децата и добитъка. Монголите били умели ездачи, точно стреляли с лък и можели да съборят съперника непосредствено от седлото.

Един от най-известните степни воини била дъщерята на хан Хайду Хутулун, която даже най-силните монголски герои не могли да победят.

Ханската щерка

Владетелят на Централна Азия хан Хайду, както прилича на внука на Чингис хан, бил непоколебим държател и самоуверен боец. Монголът прекарал по-голямата част от живота си във военни походи, по време на които 14 от синовете му се били един до друг с него. Любимка на хана обаче била най-малката му щерка Хутулун, родена към 1260 година. Тя имала голяма физическа мощ, била умела ездачка, стреляла тъкмо с лък и показвала гений на боен лидер.

Записи за девойката-войн оставил за историята известният странник Марко Поло, който посетил Монголската империя през 13 век. В книгата си за многообразието на света той написа, че Хутулун се отличава с хубост, добра фигура и висок растеж, което я прави съвсем великанка. По физическа мощ момичето не отстъпвало на мъжете и с същинска пристрастеност се хвърляла в борби.

Когато Хутулун станала на 20 години, татко й настоял да се омъжи. По стандартите от това време тя към този момент била остаряла мома, само че заради благородството и благосъстоянието на булката имало доста претенденти. Дъщерята се съгласила с настояването на татко си, само че сложила изискването, че ще стане брачна половинка единствено на мъжа, който ще я победи.

Жених не се намерил, само че пък се сдобила с доста коне

Всеки претендент за брачен партньор, преди да влезе в дуел, трябвало да докара 100 коня. Принцове, популярни воини и потомци на ханове се пробвали да победят бъдещата си брачна половинка, само че момичето победило над всичките претенденти. Един нахален претендент заложил хиляда коня. Хан Хайду убеждавал щерка си да отстъпи, само че Хутулун останала непреклонна и великодушният играч също се озовал на земята.

Не се знае тъкмо какъв брой претенденти се присъединили непринудено, само че съгласно Марко Поло и други средновековни писатели в сватбеното стадо на Хутулун имало над 10 хиляди коня.

 

Съпруга и войник

Рано или късно всяка цитадела пада. Така се случило и с непобедимата Хутулун. Според записите на персийския академик Рашид ал Дин момичето се влюбило. Нейният фаворит не бил принц, а елементарният боец Абтакул, който служил като центурион в армията на татко й. От техния брак Хутулун родила две деца, само че самообладанието й не се смалило.

Тя повела ордите на татко си в поход и след гибелта му през 1301 година станала една от претендентите за ханството. Между многото синове на хан Хайду избухнала война, в „ мъглата “ на която се губи ориста на жената-войн. Според някои сведения тя на всички места разпалвала огъня на цивилен безредици и един от братята и я умъртвил през 1306 година

Според други сведения Хутулун не е могла да се съвземе след гибелта на обичания си брачен партньор. С разрушено сърце тя изоставила войнския живот и до края на дните си се грижела за гроба на своя обичан, който паднал в една от многото борби. Хутулун е последната степна предводителка в историята, трансформирала се в легенда.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР